İsrail Ordusu, Lübnan'daki İşgalini Uzatma Hazırlıklarına Başladı

İsrail ordusu, Lübnan'la varılan ateşkes anlaşmasına rağmen işgal altındaki topraklarda kalma hazırlıkları yapıyor.

Yayın Tarihi: 26.12.2024 21:35
Güncelleme Tarihi: 26.12.2024 21:35

İsrail Ordusu, Lübnan'daki İşgalini Uzatma Hazırlıklarına Başladı

İsrail Ordusu, Lübnan'daki İşgalini Uzatmayı Planlıyor

İsrail basını, İsrail ordusunun Lübnan ile varılan ateşkes anlaşması kapsamında 60 gün içinde çekilmesi gereken güney Lübnan'daki işgal edilmiş topraklarda kalmayı planladığını bildirdi. Haaretz gazetesine göre, ordu kaynakları, Lübnan'ın güneyindeki işgal edilmiş bölgelerde kalma olasılığıyla ilgili hazırlıkların yapıldığını ileri sürdü.

Söz konusu kaynaklar, İsrail ordusunun çekilmeme ihtimalinin, Lübnan ordusunun ateşkes anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve bölgeyi tam kontrol edememesi durumunda gerçekleşeceğini belirtiyor. Dolayısıyla, Lübnan’ın güneyindeki topraklardan çekilmesi için yalnızca bir ay kaldı ancak çekilmediği takdirde bir kez daha ateşkesi ihlal etmiş olacak.

Karakol İnşaatı Başlıyor

İsrail ordusu ayrıca, kuzey sınırı boyunca yeni karakollar inşa etme çalışmalarına da başladı. Bu karakollardan bazıları, sınırın Lübnan tarafındaki işgal altındaki yerleşimlerde kurulacak. Yerel kaynaklar, İsrail'in, Lübnan'daki yerleşimlerin ordusu tarafından işgal altında olduğunu ve bölge sakinlerinin evlerine geri dönmelerine izin verilmediğini vurguladı.

İsrail ordusu, Lübnan ile ateşkesin ilan edildiği günden bu yana 301 kez anlaşmayı ihlal etti. Bu saldırılarda ise toplamda 33 kişi hayatını kaybetti ve 37 kişi yaralandı.

Ateşkes Anlaşması Detayları

Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes anlaşması, 27 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 04.00'te (TSİ 05.00) yürürlüğe girdi. Anlaşmanın ikinci maddesi gereğince, "Lübnan hükümeti, Hizbullah veya Lübnan topraklarındaki diğer tüm silahlı grupların İsrail'e karşı herhangi bir operasyon düzenlemesini engelleyecek. Aynı zamanda, İsrail de Lübnan'da sivil, askeri veya devlete ait hedeflere kara, deniz veya havadan herhangi bir askeri saldırıda bulunmayacak" ifadeleri yer aldı.

Bu anlaşma doğrultusunda, Lübnan ordusunun 60 gün içinde, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki işgal ettiği bölgelere aşamalı olarak konuşlanması bekleniyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı