İspanya, İsrail'den Küresel Sumud Filosu'ndaki İspanyolların serbest bırakılmasını istedi
Albares: Filodaki vatandaşlar barışçıl ve tehdit oluşturmaz
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na yönelik saldırısında yasa dışı olarak alıkonulan İspanyol vatandaşların derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini açıkladı.
Bakan Albares, İspanya devlet televizyonu RTVE'ye verdiği demeçte, filoda 65 İspanyol bulunduğunu belirtti. Albares, İsrail'in söz konusu saldırısında alıkonulan İspanyolların kesin sayısına ilişkin ellerinde net bir bilgi bulunmadığını da kaydetti.
Albares, filonun üyelerinin İsrail'e herhangi bir tehdit teşkil etmediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: 'Filonun üyeleri İsrail'e hiçbir tehdit teşkil etmiyorlar, yasa dışı herhangi bir eylem gerçekleştirecek hiçbir düşmanlıkları da yok. Bu yüzden kesinlikle hiçbir şeyle suçlanmamalılar. Şu anda öncelik, uluslararası sularda masum bir şekilde geçiş haklarını kullandıklarından derhal serbest bırakılmalılar ve İspanya'ya dönmeleridir.'
Bakan ayrıca, filodaki İspanyol vatandaşlarına yönelik asılsız suçlamaları kabul etmeyeceğini belirtti ve bu kişilerin 'yalnızca dayanışma içinde olan barışçıl vatandaşlar' olduğunu hatırlattı. Albares, bu vatandaşların tam diplomatik ve konsolosluk koruması altında olduğunu da vurguladı.
İspanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Madrid Maslahatgüzarı'nın ülkeye çağrıldığını ve saldırıyla ilgili nota verilmek üzere Bakanlığa davet edildiğini duyurdu.
Not: İsrail, İspanya'nın Filistin Devleti'ni resmen tanımasının ardından, Mayıs 2024'ten bu yana Madrid'de büyükelçi düzeyinde temsil edilmiyor.