İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin diplomatik gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Erakçi, İran'ın bazı desteklediği grupların “İsrail'i haritadan silmek” gibi söylemlerine atıfta bulunarak “İran'ın İsrail'i haritadan silmek gibi bir politikası asla olmadı” dedi.
Erakçi, nükleer müzakereler ve İran'ın ABD ile olan ilişkileri hakkında Fox News ile yaptığı röportajda, müzakereye açık olduklarını ancak şimdilik doğrudan iletişim kurmayı tercih etmediklerini belirtti.
Bu bağlamda, Müzakere açığız, şimdilik doğrudan değil. Kazan-kazan prensibine dayalı bir çözümle gelirlerse onlarla etkileşime girmeye hazırım’ şeklinde konuştu. Erakçi, İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu ve bunun için gerekli güven oluşturucu tedbirleri alacaklarını ifade etti.
Erakçi, nükleer müzakerelerde uranyum zenginleştirme konusunda İran'ın meşru haklarını koruyacaklarını, füze üretimiyle ilgili kısıtlamaların ise kabul edilemeyeceğini söyledi. Ayrıca, “Witkoff’a birçok kez açıkça, müzakerelerin amacı geçerli olursa bir anlaşmaya ulaşmaksa bu mümkündür” dedi.
Bakan Erakçi, İran'ın uranyum zenginleştirmesinin ulusal bir onur meselesi olduğunu ve bunun barışçıl amaçlarla olduğunu kanıtlayacağına değindi. “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın yapacağı incelemeleri değerlendireceğiz”
Erakçi, nükleer tesislerin son saldırılarla ciddi şekilde zarar gördüğünü, ancak İran’ın teknoloji ve bilim insanlarına hala sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Askeri bir seçeneğin bulunmadığı” sonucuna vardıklarını belirtti.
İran Dışişleri Bakanı ayrıca, ABD'deki bazı eski yetkililere yöneltilen “suikast” iddialarının tamamen doğru olmadığını, bu tür tutumların İran devletinin politikası olmadığını söyledi.
Erakçi, İran’ın Hizbullah, Hamas ve Husileri desteklemeye devam edeceğini ve böyle grupların meşru taleplerini savunacaklarını ekledi: “Filistinliler, kendi kaderini tayin etme hakkı için mücadele ediyorlar.”