Çilek tarlalarında son hazırlık: Hüyük'te zirai dona karşı örtü seferberliği

Meteorolojinin zirai don uyarısı sonrası Konya'nın Hüyük ilçesinde çilek üreticileri gece sıcaklıklarının sıfırın altına düşme riskine karşı örtülerle bahçelerini korudu.

Yayın Tarihi: 07.11.2026 22:02
Güncelleme Tarihi: 07.11.2026 22:09

Çilek tarlalarında son hazırlık: Hüyük'te zirai dona karşı örtü seferberliği

Hazırlıklar ve uygulama:

Konya’nın Hüyük ilçesinde meteorolojiden gelen zirai don uyarısı üzerine çilek üreticileri alarm durumuna geçti. Gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşme ihtimaline karşı çiftçiler, aylardır emek vererek yetiştirdikleri ürünleri korumak amacıyla tarlalarında yoğun bir hazırlık yürüttü.

Üreticiler, bahçelerini örtüyle kapatarak bitkilerin etrafında daha stabil bir mikroklima oluşturmaya çalıştı. Kullanılan tarımsal tüller ve örtüler, bitkilerin çevresindeki sıcaklığı muhafaza ederek donun yol açabileceği zararı azaltmayı hedefliyor. Çalışmalar, özellikle gece geç saatlerde sürdürülerek soğuk dalgasına karşı önlem alınmaya devam edildi.

Üreticilerin görüşleri:

Hüyük’te çilek üreticiliği yapan Mehmet Kanat, gece yaşanması beklenen don olayına karşı hazırlık yaptıklarını, bahçelerinde koruyucu örtü kullandıklarını ve emek verdikleri ürünlerin soğuk hava nedeniyle zarar görmemesi için tedbir aldıklarını ifade etti. Kanalizasyon ya da sulama gibi ek yöntemlere değinilmeden, önceliğin örtüleme uygulamalarında olduğu görüldü.

Çiftçiler örtüleme çalışmalarını yoğunlaştırırken, benzer uyarıların üretim takvimine etkisi ve olası ürün kayıplarını minimize etme çabaları bölge gündeminde kalmaya devam ediyor. Üreticiler, hava tahminlerini takip ederek kısa vadeli müdahalelerle sezon kayıplarını azaltmayı amaçlıyor.

Uygulanan örtülerin etkinliği, erken müdahale ve doğru örtüleme teknikleriyle ilişkilendiriliyor; Hüyük’teki üreticiler bu yöntemlere öncelik vererek ürünlerini koruma yolunda koordineli bir çalışma yürütüyor.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ÇİLEK ÜRETİM MERKEZLERİNDEN KONYA'NIN HÜYÜK İLÇESİNDE, METEOROLOJİNİN ZİRAİ DON...

TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ÇİLEK ÜRETİM MERKEZLERİNDEN KONYA'NIN HÜYÜK İLÇESİNDE, METEOROLOJİNİN ZİRAİ DON UYARISI ÜRETİCİLERİ ALARMA GEÇİRDİ. GECE SAATLERİNDE HAVA SICAKLIKLARININ SIFIRIN ALTINA DÜŞME İHTİMALİNE KARŞI HAREKETE GEÇEN ÇİFTÇİLER, BİNBİR EMEKLE YETİŞTİRDİKLERİ ÇİLEKLERİ KORUMAK İÇİN BAHÇELERİNİ ÖZEL TARIMSAL ÖRTÜLERLE KAPLADI.

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.