Kozan'da iki dönümlük tarlada safran hasadı
Adana'nın Kozan ilçesi Kızlarsekisi Mahallesi'nde yaşayan Ali Gök, 20 yıl önce Safranbolu'nun Davutoba köyünden getirdiği soğanlarla başladığı safran üretimini bu yıl da hasat ederek sürdürüyor. Bir saksı ile başlayan üretim, zaman içinde çoğaltılarak iki dönümlük araziye ulaştı. Gök, bu sezonda yağışların bol olmasının çiçeklenme ve kaliteye olumlu yansıdığını belirtiyor.
hasat süreci ve emek yoğunluğu:
Safran hasadı, üreticinin aktardığı gibi yoğun emek gerektiriyor. Gök, hasat döneminde yaklaşık 45 gün boyunca her gün çiçek topladıklarını söylüyor. 'Sabahları güneş doğmadan çiçekleri topluyoruz. Gün içinde ayıklama yapıyoruz, akşam da gece saat 01.00-02.00’ye kadar çalışıyoruz,' diyerek toplama ve ayıklama rutinini anlatıyor. Her çiçeğin kırmızı telleri, sarı kısımları ve mavi taç yaprakları ayrı ayrı ayrılıyor; en değerli kısım kırmızı teller (stigmalardır) ve ürün satışı hassas terazide tartılarak yapılıyor.
verim ve kalite değerlendirmesi:
Gök'ün verdiği bilgiye göre 150 bin çiçekten toplam 1 kilogram safran elde edilebiliyor. Bu ölçüye göre ilçedeki tarla için bu yıl 500-600 gram rekolte bekleniyor. Üretici, 'Bu yıl kalitemiz de güzel. Bu sene yağış bol olduğu için hem erken başladı hasat hem kalite güzel,' ifadelerini kullanıyor. Ayrıca çiçek dönemi ilerledikçe, yaklaşık 15 gün sonra hasadın daha da yoğunlaşacağı belirtiliyor.
Üretime bir saksıyla başladığını aktaran Gök, daha sonra 20 kilogram soğan alarak üretimini büyüttüğünü söylüyor. Safran yetiştiriciliğini bir tutku olarak tanımlayan Gök, 'Safran yetiştiriciliği bir tutku. Bu çiçeğin hastalığı insana da bulaştı mı bırakamıyorsun,' diyerek işin sürdürülebilirliğine ve bağlılığına vurgu yapıyor.
Fiyat açısından bu sezonun rakamı da üretici tarafından paylaşıldı: safranın gramı 900 TL. Beklenen rekolte ile birlikte tarladan elde edilecek ürün, özellikle kırmızı telleri nedeniyle değerli kabul ediliyor ve ayıklama ile tartım işlemleri titizlikle yürütülüyor.
Gök'ün anlatımı, küçük bir girişimin zamanla nasıl genişleyebileceğine dair somut bir örnek sunuyor: bir saksıdan başlayan üretim, özenli bakım ve emekle iki dönümlük arazide devam eden bir işi haline geldi. Bu sezonki yağışların katkısıyla kalite ve verimde olumlu sinyaller elde edilmiş durumda.
ADANA'NIN KOZAN İLÇESİNE BAĞLI KIZLARSEKİSİ MAHALLESİ'NDE YAŞAYAN ALİ GÖK, SAFRAN HASADINA BAŞLADI