Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

GSS borcuna büyük af geldi! 2012 ve sonrası borçlar tek çırpıda silinecek

Mevzuatlarda yer alan detaylarda SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını silerek öğrencilere destek sağlamaya devam ettiği biliniyor.

Yayın Tarihi: 22.05.2024 17:13
Güncelleme Tarihi: 22.05.2024 17:13

GSS borcuna büyük af geldi! 2012 ve sonrası borçlar tek çırpıda silinecek

Sağlık hizmetlerine erişim, her birey için önemli konuların başında yer almaktadır. Özellikle de ailesinden uzakta yaşayan üniversite öğrencileri için daha dikkat edilmesi gereken bir konu olarak bilinmektedir. Mevzuatlarda yer alan detaylarda SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını silerek öğrencilere destek sağlamaya devam ettiği biliniyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üniversite öğrencilerine yönelik önemli bir açıklama yaptı. 2012'den beri biriken GSS prim borçlarının silineceği müjdesi verilirken, bu sayede öğrencilerin maddi yüklerinin azalması ile birlikte daha sağlık sistemine daha rahat ulaşması ön görülüyor. Konu ile alakalı SKG tarafından yapılan açıklamada ‘’Adına prim borcu çıkan kişi öğrenciyse ve bu kapsamda bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı varsa, bu kişinin öğrenci belgesiyle durumunu kanıtlaması halinde, öğrencilik dönemine ait borçlar silinir.’’ denilmiştir.

tll

Bu durumda üniversite öğrencisinin öğrenci olduğunu SGK’ya ispat etmesi gereklidir. Bunun için yapılacak tek işlem ise öğrenci belgesi ile birlikte SGK’ya başvurması yeterlidir. Anne veya babanın sigortasından faydalanamayan öğrenciler, üniversite sınavını kazandıktan sonra biriken borçlarını sildirebileceği açıklaması yapılmış bulunurken, Borç silme işlemi her yıl yenilenmesi gereken öğrenci belgesi ile yapılması gerekmektedir.

AİLE BAKANLIĞI ÖĞRENCİYE PRİM DESTEĞİ

SGK'nın sunduğu prim işlemleri ile alakalı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da üniversite öğrencilerine GSS prim desteği sağladığını belirtti. Bu kapsamda 18 yaş ve üzeri öğrenciler kimliği ile bakanlığa giderek aylık 800,10 TL ödeme desteğinden faydalanabilirler.

Yukarıda bahsi geçen desteğin, sadece sosyal yardım almak için belirlenen şartları taşıyan ailelerin çocuklarına verileceği belirtilirken, aile içinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin 1/3'ünü aşmayan bireylerin faydalanabileceği belirtilmiş bulunuyor. Devlet tarafından sağlanan bu imkanlarla, üniversite öğrencilerinin maddi yükleri hafifletilerek eğitim hayatlarına daha rahat devam etmeleri hedefleniyor.