Global Sumud Filosu Marmaris’ten Gazze’ye 54 tekneyle yola çıkıyor
Gazze'ye insani yardım ulaştırma amacıyla 15 Nisan'da Barselona'dan yola çıkan ve Akdeniz'de İsrail müdahalesine maruz kalan Global Sumud Filosu, Marmaris'ten yarın hareket edecek. Filonun bugün yapılan açıklamasına göre, 54 tekne olarak yeniden yola çıkılacak.
Süreç ve Marmaris'teki hazırlıklar
Filonun bir kısmı 10 Mayıs'ta Muğla'nın Marmaris ilçesine ulaştı. Başlangıçta limana ulaşan 38 tekne, Marmaris Limanı'nda gerçekleştirilen teknik kontrollerin ardından Marmaris açıklarına demirledi. Girit üzerinden gelen aktivistlerin Türkiye'ye giriş ve çıkış işlemleri, güvenlik birimlerinin koordinasyonunda, gümrüklü limanda kurulan karakol ve sağlık birimi aracılığıyla kontrollü şekilde yürütüldü.
Marmaris'te dört gündür bulunan aktivistlerin, İsrail ve Yunan askerleri tarafından maruz kaldıklarını belirttikleri müdahaleler üzerine Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı resen soruşturma başlattı.
Basın toplantısı ve katılımcılar
Global Sumud Filosu üyeleri Marmaris Adaköy Mahallesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla Gazze'ye yönelik dayanışma mesajı verdi. Toplantıda başlıca konuşmacılar arasında Sümeyra Akdeniz Ordu (GSF Yönetim Kurulu Üyesi), Dr. Imane El Makhloufi (GSF Tıbbi Filosu temsilcisi), Saif Abukeshek (GSF Yürütme Kurulu Üyesi), Ko Tinmaung (Rohingya toplum temsilcisi) ve Nathalia Accioly (İnsan Hakları Avukatı) yer aldı. Daha önce İsrail tarafından alıkonulan ve serbest bırakılan Thiago vila toplantıya çevrim içi katıldı. Toplantıya çok sayıda uluslararası gazeteci, aktivist ve destekçi katıldı.
Dayanışma mesajları ve risk değerlendirmesi
GSF Yönetim Kurulu Üyesi Sümeyra Akdeniz Ordu, Filistin'e yönelik uluslararası dayanışmanın büyüdüğünü, özellikle Latin Amerika ve Brezilya'dan gelen desteğin arttığını belirtti. Ordu, İsrail müdahalelerinin giderek sertleştiğini vurgulayarak hiçbir şey yapmamanın riski daha büyük ifadelerini kullandı. Myanmar'dan katılan temsilci ise Filistin'de yaşanan insan hakları ihlalleri ile kendi ülkelerindeki olaylar arasında paralellikler bulunduğunu dile getirdi.
Hukuki adımlar
GSF hukuk ekibi üyesi İnsan Hakları Avukatı Nathalia Accioly, İsrail müdahalesi sırasında yaralanan aktivistlerin ifadelerinin alındığını ve adli tıp başvurularının yapıldığını açıkladı. Elde edilen belgelerin ve raporların İsrail'e karşı yürütülecek hukuki süreçlerde kullanılacağı belirtildi.
Toplantıda ayrıca filoya 16 teknenin daha katıldığı ve böylece yarın itibarıyla 54 tekne olarak yola çıkılacağı duyuruldu. Yolculuk sırasında 6 teknenin daha katılmasının beklendiği ifade edildi.
Abluka ve gözaltı anlatıları
GSF Yürütme Kurulu Üyesi Saif Abukeshek, Gazze'ye yönelik ablukanın devam ettiğini ve uluslararası dayanışmanın sürmesi gerektiğini vurguladı. Abukeshek konuşmasında, Gazze'de 9 binden fazla Filistinlinin tutuklu olduğunu, bu kişilere yönelik iddia edilen kötü muamele ve insan hakları ihlallerine ilişkin tanıklıkları aktardı. Kendi gözaltı deneyimini anlatırken, yaşadıklarının Filistinli tutukluların iddia edilen koşulları ile kıyaslandığında önemsiz kaldığını söyledi. Toplantının sonunda halen İsrail hapishanelerinde bulunan aktivistlerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
Mektuplar ve sembolik destek
Toplantıda İstanbul ve Samsun'dan gelen PTT Derneği üyeleri, geçen ay düzenlenen Gazze'ye mektup yarışmasında seçilen 10 mektubu Türkçe'den Arapça'ya çevirip cam şişelere koyduklarını ve bu mektupları filoyla birlikte Gazze'ye ulaştıracaklarını bildirdi. Mektuplarda dualar ve insani dileklerin yer aldığı belirtildi.
Global Sumud Filosu'nun Marmaris'ten Gazze'ye hareketi, teknik hazırlıkların ve hukuki süreçlerin sürdürülmesiyle birlikte yarın başlayacak.
GAZZE'YE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRMAK AMACIYLA İSPANYA'NIN BARSELONA KENTİNDEN 15 NİSAN'DA YOLA ÇIKAN ANCAK AKDENİZ'DE İSRAİL'İN MÜDAHALESİNE MARUZ KALAN "GLOBAL SUMUD FİLOSU"NUN 54 TEKNESİYLE, YARIN MARMARİS'TEN YOLA ÇIKACAKLARI DUYURULDU.