
Gazze'deki Çatışmaların Ekonomik Etkileri
Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre, Gazze'de çatışmaların neden olduğu ekonomik ve fiziksel hasarın toplam maliyeti 53,2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.
Fiziksel Hasar ve Ekonomik Kayıplar
Raporda, Gazze'deki çatışmaların 7 Ekim 2023'ten bu yana sürmesi, bölgedeki insan kayıplarının yanı sıra büyük altyapı zararlarına neden olduğu belirtiliyor. Fiziksel hasarın yaklaşık 29,9 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Özellikle konut, toplam hasarın %53'ünü oluşturarak en fazla etkilenen sektör olarak öne çıkıyor. Bunu %20 ile ticaret ve sanayi izlerken, sağlık, su ve ulaşım gibi temel altyapılardaki hasar toplamın %15'ini oluşturuyor.
Ekonomik Kayıplar
Raporda, azalan verimlilik ve işletme maliyetlerinin arttığı belirtilerek, ekonomik kayıpların 19,1 milyar dolar seviyesine ulaştığı ifade ediliyor. En büyük zararı ise sağlık, eğitim ve ticaret sektörleri görüyor.
Toparlanma İhtiyacı
Gazze'deki çatışmanın toplam etkisinin 49 milyar dolara ulaştığı ve toparlanma için gereken toplam maliyetin 53,2 milyar dolar olduğu vurgulanıyor. Gazze’de neredeyse tüm sektörlerde ekonomik üretimin durma noktasına geldiği ve fiyatların bir yıl içinde %300'ün üzerinde arttığı bildiriliyor. Özellikle gıda fiyatlarının %450 oranında yükseldiği kaydediliyor.
Ekonomik Daralma Beklentisi
Rapora göre, Gazze ekonomisinin 2024 yılı itibarıyla %83 oranında daralması öngörülüyor. Bu durum, Filistin topraklarındaki nüfusun %40'ına ev sahipliği yapmasına rağmen, ekonomiye katkısını %3'e düşürüyor. Ayrıca, Batı Şeria ekonomisinin de benzer zorluklarla karşı karşıya kalacağı ve 2024'te %16 oranında küçüleceği ifade ediliyor.