Furkan Apartmanı Davası'nda Yeni Gelişmeler
Gaziantep'in Nizip ilçesinde, 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı'na ilişkin kolon kesimiyle ilgili yeni bir iddianame hazırlandı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen karar duruşmasında, mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan'a 16 yıl 8 ay hapis cezası vermiş ve kolon kesimiyle ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.
Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı, apartmanın giriş katında bir otomobil bayisinde çalışan Coşkun Şahin ve kardeşi Ömer Şahin hakkında yürütülen soruşturmayı tamamladı. İddianamede, tutuksuz sanıklar hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçlamasıyla 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Bilgi ve Tanık İfadeleri
Önceki dava dosyasında yer alan bilirkişi raporunda, S11 kolonunun bodrum kattan kesildiği bilgisi hatırlatıldı. Ayrıca, tanık M.S.Ç'nin ifadelerine de yer verilen iddianamede, tanık, 2001 yılında Coşkun Şahin'in kolon kesimi yaptığına dair gözlemlerini aktardı. Tanık, Coşkun Şahin'i bu konuda uyardıktan sonra tartışma yaşandığını belirtti ve durumu patronuna bildirmesi sonrasında hiçbir önlem alınmadığını ifade etti.
İddianamede, bilirkişi raporu ile tanık ifadelerinin tutarlı olduğu vurgulandı. 'Nejdet Alpay hakkında daha önce aynı konu ile ilgili iddianame düzenlendiğinden yeniden iddianame düzenlenmemiştir' ifadesi yer aldı. Diğer şüphelilerin, kolon kesmek suretiyle binanın yıkılmasına neden oldukları ve bu eylemin sonucunda üzerlerine atılı suçu işledikleri bildirildi.
Dava Geçmişi
Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat 2023'teki depremlerle yıkılan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı'na ilişkin 6 sanık hakkında dava açmıştı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Temmuz'da görülen karar duruşmasında mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan'a 16 yıl 8 ay hapis cezası vermiş, diğer sanıkların beraatine karar vermişti.