Gaziantep'in Son Kalaycısı: 80 Yaşındaki Osman Şimşek 70 Yıldır Mesleğini Sürdürüyor

Gaziantep'te 10 yaşında başladığı kalaycılığı 70 yıldır sürdüren 80 yaşındaki Osman Şimşek, Alzheimer'a rağmen Bakırcılar Çarşısı'nda mesleğini sürdürüyor.

Yayın Tarihi: 16.11.2025 10:07
Güncelleme Tarihi: 16.11.2025 10:07

Gaziantep'in Son Kalaycısı: 80 Yaşındaki Osman Şimşek 70 Yıldır Mesleğini Sürdürüyor

Gaziantep'in Son Kalaycısı: 80 Yaşındaki Osman Şimşek 70 Yıldır Mesleğini Sürdürüyor

Mesleğe başlama ve sürdürme

Osman Şimşek, Gaziantep'te 10 yaşında başladığı kalaycılık mesleğini 70 yıldır sürdürüyor. İlerlemiş yaşına ve Alzheimer hastalığına rağmen her gün sabah erkenden gelerek akşam saatlerine kadar ocak başında çalışıyor. Çocukken başladığı işi ilk günkü heyecanla yapmaya devam ediyor.

Çıraklık ve usta-çırak ilişkisi

Şimşek, yaklaşık 70 yıl önce babası tarafından bir kalay ustasına çırak olarak verildiğini anlatıyor. 'Bu mesleği ustamdan öğrendim, 2-3 sene de yanında kaldım ve ondan sonra mesleğin inceliklerini öğrendim. Çocukluğumdan beri ocak başında bakır kapları kalaylıyorum. Bana mesleğin tüm inceliklerini ustam öğretti. Ustam Gaziantep’in en iyi ustalarındandı. Mesleği iyice öğrendikten sonra babam bana bu dükkanı açtı ve o günden beri mesleğimi yapıyorum' diyor.

Çevresinin değerlendirmesi

Çalışanı Halil İbrahim Uncu, 'Osman usta mesleğin eskilerinden ve hemen hemen 10 yaşından beri kalaycılık yapıyor. Şimdi sıhhatten biraz rahatsızlığı var ama yine de maşallah çalışıyor. Alzheimer hastası olduğu için aklı gidip geliyor. Onun için biz de kendisini çağırdık. Elimizin altında bize yardım ediyor. Bize de faydası oluyor. Mesleğin eskilerinden olması münasebetiyle bir sıkıntı yok, idare ediyoruz. Osman usta benden daha iyi çalışıyor. Biz kendisinden memnunuz' şeklinde konuşuyor.

Fikret Yılmaz ise, 'Osman usta bizim eski ustalarımızdan. Maşallah 80 yaşında ve halen çalışıyor. Alzheimer hastası olduğu için bazen aklı gidip geliyor. Onun için biz de evde durdurmak istemedik ve "gel bize yardım et" dedik. Bu yaşlarda ustamız pek kalmadı. Bu yaşta herkes gelip ocağın başında çalışamaz' diyor.

Çarşıdaki konumu

Şimşek, tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki en yaşlı kalaycı ustalarından biri olarak anılıyor. Emekli olmasına rağmen mesleğini bırakmıyor; gelen bakır kapları ocakta ateşi körükleyerek kalaylamaya devam ediyor.

GAZİANTEP'TE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER ARASINDA YERİNİ ALAN KALAYCILIĞIN SON USTASI 80...

GAZİANTEP'TE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER ARASINDA YERİNİ ALAN KALAYCILIĞIN SON USTASI 80 YAŞINDAKİ OSMAN ŞİMŞEK, İLERLEMİŞ YAŞINA VE ALZHEİMER HASTALIĞINA RAĞMEN MESLEĞİNİ SÜRDÜRME MÜCADELESİ VERİYOR.

GAZİANTEP'TE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER ARASINDA YERİNİ ALAN KALAYCILIĞIN SON USTASI 80...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.