Powell: 50 baz puanlık indirim için "yaygın bir destek" yoktu, Fed 25 baz puan indirdi
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan indirerek %4-4,25 aralığına çektiğini açıkladı. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında Powell, daha geniş çaplı bir indirime —özellikle 50 baz puanlık bir adıma— dönük yaygın bir desteğin bulunmadığını vurguladı: "Bugün 50 baz puanlık bir indirim için hiç de yaygın bir destek yoktu."
Politika yönü ve gerekçe
Powell, istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin arttığını belirterek, bu koşulların Fed'i daha nötr bir politika duruşuna doğru adım atmaya ittiğini söyledi. Fed'in aldığı kararla Banka'nın olası ekonomik gelişmelere zamanında yanıt verebilecek iyi bir konumda kalmaya devam ettiği ifade edildi.
İstihdamta gözlemler
Powell, işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiğini ancak yükseliş gösterdiğini; istihdam artışlarının yavaşladığını dile getirdi. İstihdamdaki yavaşlamanın önemli kısmının daha düşük göç ve daha düşük iş gücüne katılım nedeniyle iş gücündeki büyümenin gerilemesini yansıtıyor olabileceğini belirtti. Buna karşın, iş gücü talebinin zayıfladığı ve son dönem istihdam yaratma hızının işsizlik oranını sabit tutmak için gerekli olan "başa baş" seviyesinin altında kaldığı görüşünü paylaştı.
Ücret artışlarının da yavaşladığını ancak hâlâ enflasyonun üzerinde seyrettiğini kaydeden Powell, "Genel olarak, hem iş gücü arzında hem de talebinde belirgin bir yavaşlama yaşanması olağan dışı bir durum" değerlendirmesini yaptı ve iş gücü piyasasındaki zayıflamanın istihdama yönelik aşağı yönlü riskleri artırdığını söyledi.
Enflasyon ve kısa vadeli beklentiler
Powell, enflasyonun son dönemde hızlandığını ve bir miktar yüksek seyretmeye devam ettiğini belirtti. Hizmet sektöründe dezenflasyonın sürdüğünü aktarırken, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin bu yıl boyunca tarifelerle ilgili haberler doğrultusunda hem piyasa hem de anket göstergelerinde yükseldiğini söyledi. Uzun vadeli beklentilerin çoğunun ise hala %2 hedefiyle uyumlu kaldığı not edildi.
Tarifelere ilişkin değerlendirmede Powell, yüksek tarifelerin bazı mal kategorilerinde fiyatları yukarı çekmeye başladığını ancak bunların ekonomiye ve enflasyona genel etkilerinin henüz netleşmediğini belirtti. Fed'in makul temel senaryosunda tarifelerin etkisinin nispeten kısa süreli olacağı —tek seferlik fiyat artışları— öngörülse de, etkilerin daha kalıcı olma ihtimalinin yönetilmesi gereken bir risk olduğuna işaret etti.
Risk dengesi ve politika mesajı
Powell, özetle "Kısa vadede enflasyon riskleri yukarı yönlü, istihdam riskleri aşağı yönlü"
Revizyonlar ve ileriye bakış
Powell, tarım dışı istihdam verisindeki 911 bin kişilik aşağı yönlü revizyona ilişkin soruda bu revizyonun bekledikleri gibi gerçekleştiğini söyledi. Verilere dayanarak karar verdiklerini vurguladı: "Hayatı dikiz aynasına değil, ön cama bakarak yaşamalıyız. Şu anda nerede olduğumuzu görüyoruz ve uygun önlemleri alıyoruz." Powell, iş gücü piyasasının daha fazla zayıflamasını istemediklerini de ekledi.
Sonuç
Fed, politika faizini yüzde 4-4,25 aralığına çekerek para politikasında kademeli bir yumuşamaya giderken, yetkililer kısa vadeli enflasyon risklerinin yukarı, istihdam risklerinin ise aşağı yönlü olduğunu vurguluyor. Bu dengede Fed, daha geniş çaplı bir indirim için şu an yaygın bir destek görmediğini belirterek temkinli bir yaklaşımı tercih etti.
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell (fotoğrafta), istihdama yönelik risklerin artmasıyla daha nötr bir politika duruşuna doğru adım atmanın uygun olduğuna karar verdiklerini, 50 baz puanlık faiz indirimi için ise "yaygın bir destek" olmadığını söyledi. Powell, Fed'in politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan düşürerek yüzde 4-4,25 aralığına indirmesinin ardından başkent Washington'da basın toplantısı düzenledi.