Ermenistan heyetinden Van TSO'ya ziyaret

Ermenistan iş insanları heyeti, AB destekli 'Ermenistan-Türkiye normalleşmesine destek' projesi kapsamında Van TSO ile bir araya gelip sınır kapıları, ticaret ve ortak projeleri görüştü.

Yayın Tarihi: 30.06.2026 16:33
Güncelleme Tarihi: 30.06.2026 16:33

Ermenistan heyetinden Van TSO'ya ziyaret

Ermenistan heyetinin Van TSO ziyareti

Ermenistan Sanayiciler ve İşadamları Birliği yöneticileri ve Ermeni iş insanlarından oluşan heyet, Ermenistan-Türkiye Normalleşmesine Destek: Sınır Ötesi Bağların Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yöneticileri, Meclis Divanı, Meclis Üyeleri ve Oda Organ Üyeleri ile bir araya geldi. 2019 yılında Van TSO’nun Ermenistan’a gerçekleştirdiği ilk ziyaretten yedi yıl sonra Van’a yapılan bu ziyaretin gündeminde sınır kapıları, gidiş-gelişler ve ticari iş birliği vardı.

Ghazaryan'ın değerlendirmeleri

Ermenistan Sanayiciler ve İşadamları Birliği Başkan Yardımcısı Artur Ghazaryan, ilişkilerin geliştirilmesi için uzun süredir çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Ermenistan Sanayiciler ve İşadamları Birliği olarak iki ülke arasındaki sorunların giderilmesi ve ticaretin geliştirilmesi adına çalışmalar yapıyoruz. Uzun yıllardır faaliyetlerimiz ve projelerimiz devam ediyor. Bu konuda başta Ermenistan olmak üzere çoğu kesimler tarafından eleştirildik. Ancak hiçbir zaman çalışmalarımızdan vazgeçmedik" dedi.

Ghazaryan, Van ve Van TSO'nun proje kapsamında özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Tarihimizin başlangıcı sizlerin de bildiğiniz üzere Van’da olmuştur... Bu nedenle bu projede ilk olarak Van ile ve Van TSO ile çalışmalarımıza başladık. Bundan sonraki süreçte bahsetmiş olduğum iller ve diğer iller ile yapacağımız görüşmelerimize Van TSO öncülük etsin ve bu süreci yönetsin" çağrısında bulundu.

Projenin yapısı ve hedefleri

Ghazaryan, projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini ve sivil toplum odaklı bir girişim olduğunu belirtti. Projenin dört ortağını Ermenistan Sanayiciler ve İşadamları Birliği, Avrasya Ortaklık Vakfı, Hrant Dink Vakfı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı oluşturuyor. Projenin amaçları arasında iki ülke arasındaki ekonomik, toplumsal ve kültürel bağların güçlendirilmesi yer alıyor.

Gelecek planları ve sınır kapıları

Ghazaryan, ilişkilerde olumlu bir eşikten geçildiğini ve sınır kapılarının açılmasının gündemde olduğunu söyledi. Eylül ayında Erivan’da Van, Kars ve Iğdır’dan katılımla bir toplantı düzenlemek istediklerini belirterek, "Eylül ayındaki toplantı için sizleri Alican Sınır Kapısı’ndan kabul etmek isteriz. Bu sembolik olarak bir kapı girişi olacak. İlk girişi de iş insanları yapmış olacak" ifadelerini kullandı.

Heyetin büyütülerek Van’dan daha kalabalık bir katılım beklediklerine dikkat çeken Ghazaryan, 16 kişilik heyetle geldiklerini ve amaçlarının "bir gemi inşa etmek" metaforuyla ortak şirketler kurmak, iş insanlarının birlikte ticaret yapmasını sağlamak olduğunu aktardı.

Van TSO'nun tutumu ve doğu perspektifi

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, söz konusu bağların yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti: "Aslında hiç bitmemesi gereken bir bağın, bir ilişkinin, bir akrabalığın, bir samimiyetin... bugün yeniden başlıyor olmasından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim." Takva, Van TSO'nun proje içindeki rolünü onurla karşıladığını ve odanın Ermeni iş insanları için "bir ev ve bir ofis" olacağını vurguladı.

Takva ayrıca Van TSO'nun 2014'ten bu yana doğuya yönelik bir perspektifle İran ve bölge pazarlarına odaklandığını, yakın dönemde Irak Kürdistan Bölgesi'nden büyük bir heyet ağırladıklarını ve Ermenistan ile tarihi işbirliği ve kültürel bağlar temelinde ticari ilişkileri geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

B2B görüşmeleri ve sembolik adımlar

Ziyaret kapsamında Ermeni ve Vanlı iş insanları arasında B2B görüşmeleri gerçekleştirildi. Karşılıklı hediye takdiminin ardından Artur Ghazaryan, Van TSO Anı Defteri’ni imzaladı. Toplantıda Van TSO temsilcileri Ghazaryan’ın ortak şirket ve ortak çalışma önerilerini desteklediklerini açıkladı.

Öne çıkan noktalar: Van TSO ile ilk temasın 2019'a dayandığı, projenin AB finansmanlı ve sivil toplum odaklı olduğu, Eylül ayı için Erivan'da bir toplantı planlandığı ve Alican Sınır Kapısı önerisinin sembolik bir başlangıç olacağı.

ERMENİSTAN SANAYİCİLER VE İŞADAMLARI BİRLİĞİ YÖNETİCİLERİ İLE ERMENİ İŞ ADAMLARINDAN OLUŞAN HEYET;...

ERMENİSTAN SANAYİCİLER VE İŞADAMLARI BİRLİĞİ YÖNETİCİLERİ İLE ERMENİ İŞ ADAMLARINDAN OLUŞAN HEYET; VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI’NI ZİYARET ETTİ.

ERMENİSTAN SANAYİCİLER VE İŞADAMLARI BİRLİĞİ YÖNETİCİLERİ İLE ERMENİ İŞ ADAMLARINDAN OLUŞAN HEYET;...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.