Erdemir’in Ermaden iştiraki Sivas-Alacahan’da 424 bin ons mümkün altın kaynağı tespit etti
Türkiye’nin entegre çelik üreticilerinden Erdemir’in madencilik kolu Ermaden tarafından Sivas, Kangal ilçesi Alacahan Köyü mevkiinde yürütülen arama çalışmaları sonucunda 424 bin ons mümkün altın kaynağı tespit edildi. Tespit, Erdemir’in KAP açıklamasında UMREK ve JORC standartlarına uygun hazırlanan rapor çerçevesinde duyuruldu.
Keşfin teknik çerçevesi
Ermaden tarafından hazırlanan modele göre söz konusu kaynak, yaklaşık 14,9 milyon ton cevherde ortalama 0,89 g/t altın tenörü baz alınarak "Mümkün Kaynak" sınıfında raporlandı. Bulgu, şirketin madencilikte büyüme stratejisinin somut bir çıktısı olarak değerlendiriliyor.
Erdemir’in açıklamasında, keşfin rutinin ötesinde bir doğrulama sürecinden geçtiği vurgulandı; değerlendirme işlemleri UMREK ve JORC standartlarına uygun olarak gerçekleştirildi.
Sondaj ve analiz çalışmaları
Çalışmalar, toplam 5 bin 804 hektarlık ruhsat sahasının şimdilik 45 hektarlık bölümünde yürütüldü. Bu alanda tamamlanan saha faaliyetleri kapsamında 360 adet karotlu sondaj ile 96 bin 649 metre delme işlemi yapıldı ve elde edilen örnekler üzerinden 96 bin 533 adet ateş analizi gerçekleştirildi. Analizler, uluslararası geçerliliğe sahip Bureau Veritas Ankara Laboratuvarı tarafından yürütüldü.
Yönetimden değerlendirme ve sonraki adımlar
"Çelik sektöründeki gücümüzü madencilik alanında da stratejik bir büyüme hamlesine dönüştürmüş durumdayız. Ülkemizin yer altı zenginliklerini sürdürülebilir bir yaklaşımla ekonomiye kazandırmak bu stratejimizin en önemli parçasını oluşturuyor. Ermaden, Sivas-Alacahan sahasında yürüttüğü titiz ve aralıksız sondaj çalışmaları neticesinde, 424 bin ons gibi çok kıymetli mümkün kaynağını ortaya çıkardı. Bu keşfi, doğru strateji ve kararlı çalışmalarımızın ilk ve önemli bir meyvesi olarak görüyoruz. Aynı bölgede yeni kaynak arama faaliyetlerimize devam ederken, bu yerli kaynağı katma değere dönüştürerek hem sanayimizin geleceğini güçlendirmeyi hem de ülke ekonomisine uzun vadeli katkı sağlamayı hedefliyoruz. Mevcut 5 bin 804 hektarın şimdilik 45 hektarlık alanında yaptığımız çalışma sonucunda, JORC ve UMREK standartlarına uygun 424 bin ons mümkün kaynak tespit ederek hedefimize doğru ilk adımımızı atmış olduk. Önümüzdeki yıl 2. çeyrek sonuna kadar söz konusu bölgede dolgu sondajlarımızı hızlıca bitirip, mümkün kaynağımızı ölçümlenmiş rezerv haline getirmeyi hedefliyoruz. Rezerv raporumuz ile ekonomik işletilebilir değerimizi ortaya çıkarmamız çok önemli. Eş zamanlı olarak sahamızın toplam potansiyelini artırmak için 45 hektar dışında kalan alanda da arama ve kaynak tespiti sondajlarımıza devam edeceğiz."
Şirket, dolgu sondajlarının tamamlanmasının ardından elde edilecek yeni veriler ışığında kaynak sınıflandırmasını güncellemeyi ve rezerv hesaplamalarına yönelik fizibilite çalışmalarına geçmeyi planlıyor. Ayrıca, mevcut modelleme alanı dışındaki bölgelerde ilave arama faaliyetleriyle sahadaki potansiyelin artırılmasına yönelik çalışmalar sürecek.
OYAK GENEL MÜDÜRÜ VE ERDEMİR YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT YALÇINTAŞ