Irak'ın Erbil kentinde, 17 Kasım Türkmen Kültürü ve Dili Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen Atabek Ortaokulu'nu ziyaret ettiklerini belirtti.
Bakan Maruf, 17 Kasım’ın Türkmenler için önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak, bu özel günü Bakanlık Ofisinde Türkmen okullarından gelen öğrencilerle birlikte kutladıklarını ifade etti. Ayrıca, başta Türkmenler olmak üzere bölgedeki tüm etnik ve dini grupların bu günü coşkuyla kutladığını dile getirdi.
Maruf, Irak ve IKBY’de Türkmen Milli Günü’nün resmi olarak kabul edilmesi ve Türkmencenin resmi dil olarak tanınması taleplerini yineledi.
IKBY Meclisi'nden Özel Günlerin Resmileştirilmesi
IKBY Meclisi, Türkmenlere ait iki özel günün resmileşmesini sağlayan yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Meclisin X hesabından 12 Ocak'ta yapılan açıklamada, Türkmenistan’a ait özel günlerin resmi olarak kutlanması için düzenlenen olağan oturumda, 17 Kasım Türkmen Kültürü ve Dili Günü ile 25 Şubat Türkmen Basını Günü olarak kabul edildiği belirtildi.
Erbil’deki ilk Türkmen okulu, 17 Kasım 1993'te açılırken, ilk Türkmen gazetesi de 25 Şubat 1911 tarihinde yayın hayatına başlamıştır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.