
Endonezya ve Malezya, Gazze'ye insani yardım taşıyan "Madleen" gemisinin uluslararası sularda İsrail tarafından alıkonulmasına şiddetle tepki gösterdi.
Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, "İsrail'in Madleen gemisini Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası sularda durdurmasını kesinlikle kınıyorum." dedi. Sugiono, bu durumun uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurgulayarak, Gazze'ye yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılması ve insani yardım çalışanlarının korunması gerektiğini kaydetti.
Sugiono, İsrail'in kara ve deniz yardımlarını kısıtlamasını "toplu cezalandırma" olarak nitelendirerek, bu durumun bölgedeki açlık riskini artırdığını ifade etti.
Malezya Dışişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Madleen gemisinin İsrail tarafından alıkonulmasından derin kaygı duyulduğunu belirtti. Açıklamada, geminin durdurulmasının "en savunmasız" durumdaki insanlara ulaşacak yardımların kasıtlı bir şekilde engellenmesi anlamına geldiği ifade edildi. Ayrıca, Gazze'ye yönelik ablukası "acımasız ve barbarca bir eylem" olarak tanımlandı.
Madleen gemisinde, Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından organize edilen son yardım misyonunda 12 kişi yer alıyordu. 18 metrelik gemi, 1 Haziran'da İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı'ndan hareket etmişti. Gemideki aktivistler, İsrail ordusu tarafından bir müdahale olması durumunda barışçıl bir tutum sergileyeceklerini ve direniş göstermeyeceklerini duyurmuştu.
İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale ederek Gazze'ye yönelik ablukanın kırılmasını önlemişti. Gemideki yolcular arasında Avrupa Parlamentosu'nun Fransız üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes ve ünlü İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de bulunmaktadır.