Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emekli maaşına yapılan zamdan promosyonlar da etkilenecek! O rakamlar konuşuluyor

3 Ocak'ta emekli maaş zammı açıklaması sonrasında gözler emekli promosyonlarına çevrilecek. Yeni yıl itibari ile emekli promosyonlarına zam yapılacak

Yayın Tarihi: 31.12.2023 15:18
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 15:18

Emekli maaşına yapılan zamdan promosyonlar da etkilenecek! O rakamlar konuşuluyor

En düşük emekli maaşı dahil 3 Ocak'ta TÜİK verilerinin açıklanması sonrasında tüm emeklilere enflasyon rakamlarına ek olarak refah payı ile şekillecek bir zam yapılması planlanıyor. Torba yasa kapsamında emekliye yapılacak olan zamdan 7500 TL maaş alan birey de faydalanacak. Enflasyon rakamına ek olarak refah payının da eklenmesi ile birlikte 7500 TL olan en düşük emekli maaşının minimum 10 bin lira olabileceği hesaplamaları mevcut.

Kulislerde en düşük emekli maaşının 11.500 TL'ye kadar çıkartılacağı konuşulurken, kademeli zam ile bunun sağlanabileceği de belirtiliyor. Her sene başında emekli promosyonlarına zam yapılıyor. Bu sene içinde 10,000 TL'ye kadar çıkan emekli proosyonlarının yeni zamlar ile artacağı da iddia tahmin ediliyor. 

tl

EMEKLİ PROMOSYONLARI KAÇ PARA OLACAK?

Emekli promosyonlarına yapılacak olan zamların da yüzde 50 seviyesinde olabileceği söyleniyor. Uzmanların hesaplamalarında en düşük emekli maaşı en yüksek promosyon seviyesine denk gelecek iken, maaş aralığı artan emekli, promosyon yenilemesine geçeceği de tahminler arasında yer alıyor. 

tl

KAMPANYALAR ARTABİLİR

Emekli promosyonları bankalar tarafından SGK ile anlaşılması kapsamında 3 yıl maaş alma sözüne istinaden ödeniyor. Özellikle de EYT yasası sonrasında emekli promosyonlarında kallavi bir artış sergilenirken, bankalar artı kampanyaları ile bu miktarları 15 bin liraya kadar taşımış bulunuyor. Devlet bankalarında emekli promosyonu olarak 15.000 TL'ye varan ödeme sunuluyor. Öte yandan emekliye özel kampayalar dikkat çekip tercih sebebi olabiliyor. Faizsiz kredi imkanları, fatura talimatı kredi kartı hizmeti satın alma gibi işlemlere bankalar artı olarak ödeme yapıyor. Bankalar SGK kapsamında emekli promosyonuna ek olarak ödediği kampanyaların tutarını arttırabileceği de tahminler arasında yer alıyor.

1 Ocak itibari ile verilen zam kararlarının 3 Ocak itibari ile uygulamaya sokulacağı tahmin edilirken, sadece promosyon ödemesi ek olarak 15 bin liraya varan ödemelerin yapılabileceği tahmin ediliyor.