Bist 100
10.158,63 0%
DOLAR
32,28 0,02%
EURO
35,2 0,08%
ALTIN
2.457,99 0,1%

Elektronik cihazlara zam bekleniyor: İşte nedeni

Tayvan'da son 25 yılın en kötü depremi yaşandı. TSMC gibi büyük çip üreticilerini de etkileyen felaketin çip üretimini kesintiye uğratabileceği ve elektronik ekipman fiyatlarının yükselmesine neden olabileceği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 04.04.2024 19:31
Güncelleme Tarihi: 04.04.2024 19:31

Elektronik cihazlara zam bekleniyor: İşte nedeni

Tayvan'ın doğu kıyısında bulunan Hualien Şehrini vuran 7,4 şiddetindeki deprem, teknoloji sektörü için ciddi sorunlara neden olabilir. Bloomberg News'e göre, ülkenin son 25 yıl içinde gördüğü en kötü deprem, çoğunlukla en büyük çip üreticilerini vurdu.

Depremden en çok etkilenen şirketler, Apple ve Nvidia gibi büyük şirketler için çip tedariki yapan TSMC ile United Microelectronics oldu. Başlıca yarı iletken üreticilerinin aşağıdakileri içerdiği söyleniyor: Edinilen bilgiye göre bu iki şirket üretimi durdurdu ve çalışanlarıyla birlikte fabrikalarını tahliye etti.

Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ve araba gibi birçok teknolojik cihaz üretimi için kullanılan yarı iletkenler en ufak titreşime bile duyarlıdır. Bu nedenle depremde çok sayıda çip hasar görmüş olabilir. Hasar dengesine ilişkin henüz bir bilgi yok.

Elektronik cihazlara zam bekleniyor

Bu durum tüketicilere yönelik fiyat artışlarına yansıyacak mı?

Bu, küresel tedarik zincirlerini bozabilir ve dünya çapında elektronik fiyatlarının artmasına neden olabilir. Uzmanlar, özellikle yeni piyasaya sürülen ürünlerde fiyat artışlarının önümüzdeki süreçte hissedileceğini öngörüyor.

Depremden etkilenen firmalar yeniden üretime başladı. Fakat, tam kapasiteye ulaşmanın biraz zaman alması bekleniyor, bu da elektronik fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Tayvan depreminin teknoloji dünyası üzerindeki etkisini gelecekte hep birlikte yaşayacağız.