Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Elektrik zammı onaylandı! Temmuz ayında olan olacak

Temmuz- Ağustos aylarında zam gelebilmek ihtimaline karşılık uzman isim uyarıda bulundu

Yayın Tarihi: 04.05.2024 14:37
Güncelleme Tarihi: 04.05.2024 14:37

Elektrik zammı onaylandı! Temmuz ayında olan olacak

Nisan ayı enflasyon verileri ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarına dair tahminler, önümüzdeki aylarda elektrik zammı ihtimalini güçlendiriyor. Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara tarafından yapılan değerlendirmede Temmuz ve Ağustos aylarında elektriğe büyük zammın gelebileceği tahminleri sunulmuş bulunuyor.

zam

Prof. Dr. Kara tarafından yapılan açıklamada (TÜFE) ile elektrik fiyatları arasındaki ilişki değerlendirmesi yapıldı. TÜFE ile elektrik fiyatları arasında paralel bir seyir olduğunu belirten uzman isim, elektrik fiyatlarının enflasyondan direkt etkilendiğini belirtmiş bulunuyor. Nisan ayı enflasyonunun yüzde 69,80'e ulaşması sonrasında uzun süredir elektriğe yapılmayan zammın kısa süre içerisinde uygulamaya sokulacağı tahmin ediliyor.

ef

EPDK verilerine göre, Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 124,35'e ulaşırken, aylık enflasyon ise yüzde 5,02 artış gösteriyor. Bu da, elektrik fiyatlarının enflasyondan daha hızlı arttığı gözler önüne seriliyor. Merkez Bankası'nın 2024 yılı için öngördüğü yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 36 olarak açıklanmış bulunuyor. Bu tahmin, elektrik fiyatlarının da önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğini gösterirken, Prof. Dr. Kara'nın da bu görüşe katıldığı ve elektrik zammının Temmuz-Ağustos ayları arasında uygulanacağı öngörüsü sunulmuş bulunuyor.

Özellikle dar gelirli vatandaşın, elektrik zammından en çok etkilenenler arasında olacağı tahmin edilirken, bu durumda devletin devreye girebileceği ve dar gelirli vatandaşlara yönelik destekleyici politikaların devam edeceği de belirtilmiş bulunuyor