Elazığ'da ücretsiz tarama sayesinde erken teşhis: 56 yaşındaki Leyla Baydar sağlığına kavuştu

Hemşire arkadaşı sayesinde mamografi yaptıran 56 yaşındaki Leyla Baydar, ücretsiz tarama sayesinde meme kanserinin erken teşhisiyle tedavi edildi.

Yayın Tarihi: 02.04.2026 11:54
Güncelleme Tarihi: 02.04.2026 11:54

Elazığ'da ücretsiz tarama sayesinde erken teşhis: 56 yaşındaki Leyla Baydar sağlığına kavuştu

Elazığ'da ücretsiz tarama ile erken teşhis: Leyla Baydar'ın süreci

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü Şehit Mehmet Aygün Sağlıklı Hayat Merkezi'nde yürütülen ücretsiz kanser tarama programı sayesinde 56 yaşındaki Leyla Baydar, erken dönemde kanser tanısı aldı ve tedaviyle sağlığına kavuştu. Hemşire arkadaşının ısrarıyla mamografi çektiren Baydar'ın memesinde kitle tespit edildi ve izlem/tedavi süreçleri başlatıldı.

Tarama süreci ve tanı

56 yaşındaki üç çocuk annesi Leyla Baydar, hemşire arkadaşının yönlendirmesiyle Sağlıklı Hayat Merkezi'nde mamografi yaptırdı. İlk değerlendirmede memesinde kitle tespit edildi ve Baydar Fethi Sekin Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. İlk müdahalede alınan kitle temiz çıktı; ancak 6 ay sonra yapılan kontrolde yeniden kitle saptandı ve biyopsi sonucu kötü huylu olarak değerlendirildi.

Tedavi ve güncel durum

Kısa süre içinde ameliyat edilen Baydar, devamında bir yıl boyunca kemoterapi gördü. Operasyonlar arasında kitlelerin tekrar değerlendirilmesi ve sonrasında meme komple alınması gibi adımlar yer aldı. Baydar şu an düzenli kontrollerini sürdürüyor; her 3 ayda bir takiplerine gidiyor ve günlük bir ilaç kullanıyor. Ağır iş yapamamakla birlikte genel durumunun iyi olduğu bildirildi.

Uzman görüşü

Dr. Hilal Türker, merkezin yürüttüğü taramalar hakkında şu bilgileri verdi: "Kanser taramalarını yapıyoruz. Meme kanseri taraması, rahim ağzı kanseri taraması ve bağırsak kanseri taramalarını yapıyoruz. Bunu belli yaş gruplarında yapmaktayız ve ücretsiz olarak yapılmaktadır. Beş yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, yine yılda bir bağırsak kanseri taramalarımızı rutin olarak ücretsiz bir şekilde yapmaktayız." Dr. Türker, Baydar'ın tarama sırasında tespit edilip ilgili hastaneye sevk edildiğini ve tedavisinin tamamlandığını, dört yıl önce tanı alan hastanın şu an rutin yaşamını sürdürebildiğini vurguladı.

Hastanın mesajı

Hiç ağrı hissetmemesine karşın taramaya gitmesinin hayatını kurtardığını söyleyen Leyla Baydar, hemşire arkadaşına teşekkür ederek şunları aktardı: "Hemşire arkadaşım 'Gel, sana mamografi çekelim' dedi. Başta gitmek istemedim; birkaç sefer tekrarladı ve sonunda ikna oldum. Sonuçta kitle bulundu. Sonrasında ameliyatlar ve tedavi süreci oldu, bir yıl kemoterapi gördüm. Şu an iyiyim, 3 ayda bir kontrole gidiyorum. Ağrı olmasa da 'yok' demesinler; herkes taramaya gelsin. Yaşam merkezinde ücretsiz, her şeye bakıyorlar. Ne kadar erken fark ederlerse o kadar iyi. Bütün doktorlarıma ve hemşire arkadaşıma çok teşekkür ediyorum."

Öne çıkan nokta: Erken dönemde yapılan ücretsiz taramalar tanı ve tedavi sürecini hızlandırarak hastanın yaşamını olumlu etkiledi.

LEYLA KAYAOĞLU

LEYLA KAYAOĞLU

ELAZIĞ’DA HEMŞİRE ARKADAŞININ ISRARIYLA ŞEHİT MEHMET AYGÜN SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ’NE GİDEREK...

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.