İZEKO’dan piyasa değerlendirmesi
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, kent ve ülke gayrimenkul piyasasına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Güleroğlu, ikinci el konut piyasasında dengenin aşağı yönlü olduğunu ve yaklaşık bir yıldır fiyatların yatay seyir izlediğini söyledi. Satıcıların nakde dönme eğilimi nedeniyle zaman zaman fiyat indirimi yapmak zorunda kaldıkları vurgulandı.
Piyasadaki temel etkenler:
Güleroğlu, yüksek kredi faizleri, kentsel dönüşüm çalışmaları, kira artışları ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) gibi uygulamaların piyasayı doğrudan etkilediğini anlattı. Mevcut dönemi "alanın kazandığı süreç" olarak niteleyen Güleroğlu, "Eğer herkes satıyorsa alan kişi, herkes alıyorsa satan kişi kazanır" sözleriyle piyasa felsefesini özetledi.
Komşular arası emsal gösterilerek yapılan bilinçsiz fiyatlandırmalara dikkat çeken Güleroğlu, aynı metrekareye sahip olsa bile 15-20 yıllık bir bina ile deprem yönetmeliğine uygun yeni bir binanın aynı fiyattan satılamayacağını belirtti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından spekülatif fiyat artışlarına karşı ciddi idari cezaların uygulandığını ifade etti.
Kiralar, öğrenci konutu ve bölgesel talepler:
İzmir merkezde kiraların yükseldiğini kaydeden Güleroğlu, merkezde 40 bin-50 bin TL bandının altına kiralık ev bulmanın zorlaştığını söyledi. Yüksek kiralar nedeniyle öğrencilerin tek başına ev kiralama imkanı azalırken, 2+1 veya 3+1 evlerin paylaşılması yeniden yaygınlaştı. Raylı sisteme yakınlığı ve uygun fiyatları nedeniyle Buca ve Karataş gibi bölgelerin öğrencilerce daha çok tercih edildiği belirtildi.
Pandemi ve deprem sonrası nüfus hareketliliğinin arttığını aktaran Güleroğlu, Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Seferihisar gibi güney ilçeleri ile Aliağa, Bergama, Dikili gibi kuzey aksındaki tarım ve sayfiye alanlarına talebin yükseldiğini söyledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelenlerin müstakil ve çiftlik tarzı yerlere yöneldiği ifade edildi.
EİDS’in etkisi ve ilan temizliği:
Güleroğlu, EİDS sayesinde sahte ve fahiş ilanların önemli ölçüde azaldığını belirterek, "Sistemin devreye girmesiyle birlikte İzmir’deki aktif ilan sayısında yüzde 50’ye yakın bir düşüş yaşandı" dedi. Yetkisiz kişilerin ve ilan kirliliğinin engellenmesinin piyasayı rahatlattığını vurguladı.
Bu değişimin alıcı ve satıcı davranışlarına yansıdığını, daha gerçekçi fiyatlandırma ve ilan kalitesinin arttığını belirten Güleroğlu, düzenlemenin güveni artırdığını söyledi.
Vatandaşa uyarılar ve öneriler:
Vatandaşların mağdur olmamaları için işlemlerini yetkili emlak danışmanlarıyla yürütmeleri gerektiğini hatırlatan Güleroğlu, şu uyarıları paylaştı: Ticaret Bakanlığı onaylı yetki belgesi olmayan bir emlakçıyla çalışmayın; mülkünüzün değeri üzerinden mutlaka yazılı sözleşme imzalamadan işlem başlatmayın. Profesyonel danışmanların alıcıları süzgeçten geçirerek yalnızca gerçek alıcıları buluşturduğunu ifade etti.
Son olarak Güleroğlu, İzmir’de ev alacak, satacak veya kiralayacak tüm vatandaşların Ticaret Bakanlığı ve Oda kayıtlı resmi danışmanlar üzerinden işlem yapmalarının önemine vurgu yaptı.
İZEKO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MESUT GÜLEROĞLU, İZMİR VE ÜLKE GENELİNDEKİ GAYRİMENKUL PİYASASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU.