
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, aflatoksin ve okratoksinli incirlerin biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürülmesine yönelik projesi ile 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde sürdürülebilirlik alanında ödül aldı.
Birlik Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye'nin dünyada kuru incir üretimi ve ihracatında birinci sırada olduğunu belirtti.
Işık, Türk firmalarının İspanya'nın Mallorca kentinde 8-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen kongrede yer aldığını kaydederek, 2 yıldır İzmir'de uyguladıkları Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi ile bu yıl kongredeki sürdürülebilirlik yarışmasına katıldıklarını ifade etti.
Projenin insan sağlığına katkısı ve ekolojik özellikleri ile dikkat çektiğini dile getiren Işık, “Maalesef incir iklim şartlarından en fazla etkilenen ürünlerin başında geliyor. İncir, kuruma, üretim ve depolama aşamalarında toksin üretme özelliğine sahip. Bu durum, birçok üründe yaşanmakta.” dedi.
Işık, iklim değişikliğine bağlı olarak geçen yıl ürünlerdeki okratoksin ve aflatoksin oranlarının arttığını ve bu durumun ilerleyen yıllarda da devam edeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.
Işık, kuru meyve ve mamulleri ihracatçısının, belirlenen yüzde 2,5 oranındaki okratoksin ve aflatoksinli ürünü kendilerine teslim etmek zorunda olduğuna da dikkat çekti.
“Proje kapsamında, topladığımız incirleri biyogaz firmasına gönderiyoruz ve imhasını sağlıyoruz. Yıllık 60 bin incir ihracat yaptığımızı düşündüğümüzde, yaklaşık 1500 ton inciri biyogaz firmasına gönderiyoruz. Bu sayede aflatoksinli ve okratoksinli incirin piyasada yayılmasını engelliyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan bu mücadele, aynı zamanda sürdürülebilirlik sağlıyor.” diye konuştu.
Işık, bu projenin kongrede sürdürülebilirlik yarışmasında ödül kazanmasının yanı sıra, Amerika, Çin gibi toplam 8 ülke'nin de ödüle başvurduğunu belirtti.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin aflatoksin ve okratoksinli incirlerin biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürülmesine ilişkin hazırladığı proje, 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde sürdürebilirlik alanında ödül aldı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili konuştu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin aflatoksin ve okratoksinli incirlerin biyogaz tesisinde enerjiye dönüştürülmesine ilişkin hazırladığı proje, 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde sürdürebilirlik alanında ödül aldı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili konuştu.