E-ticarette yapay zeka yerli üreticiyi küreselleştiren akıllı ortak

Trendyol yöneticileri GITEX Ai Türkiye 2026'da yapay zekânın e-ihracatta KOBİ'leri küreselleştiren stratejik ortak olduğunu ve verimliliği artırdığını anlattı.

Yayın Tarihi: 11.09.2026 11:07
Güncelleme Tarihi: 11.09.2026 11:07

E-ticarette yapay zeka yerli üreticiyi küreselleştiren akıllı ortak

Trendyol'un GITEX Ai Türkiye 2026'da verdiği mesaj

Dünya çapında ilgi gören GITEX etkinliğinin Türkiye ayağı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ev sahipliğinde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın stratejik ortaklığıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlendi. Etkinlik; global teknoloji oyuncularını, girişimleri, yatırımcıları ve kamu temsilcilerini bir araya getirirken, Türkiye'nin yapay zeka kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlar ve e-ihracatın geleceği masaya yatırıldı.

Panelin öne çıkan temsilcilerinden Trendyol Grubu CEO'su Erdem İnan ile CTO'su Cenk Çivici, yapay zekanın şirketin e-ihracat vizyonu ve operasyonel dönüşümündeki rolünü kapsamlı şekilde paylaştı. Konuşmalar, yapay zekanın artık basit bir araç olmaktan çıkıp işletmeler için stratejik bir ortak haline geldiği mesajını öne çıkardı.

KOBİ'leri küresel pazarlara taşıyan yapay zeka:

Trendyol Grubu CEO'su Erdem İnan, şirketin e-ihracat ekosisteminin temelinde teknolojinin ve yapay zekanın olduğuna dikkat çekti. İnan, platformun bugün 36 ülkeye ulaştığını, 120 bini aşkın yerli üretici ve KOBİ'nin Trendyol üzerinden e-ihracat yaptığını ve günlük olarak 200 binden fazla 'Made in Türkiye' etiketli ürünün yurt dışı kullanıcılara gönderildiğini vurguladı.

Erdem İnan, yapay zeka algoritmalarının lojistikten müşteri taleplerine kadar e-ihracatın her aşamasında kültürel ve coğrafi farklılıkları anlık analiz ederek doğru ürünü doğru pazardaki doğru müşteriyle buluşturduğunu belirtti. Şirket, yapay zekayı KOBİ'lerin küresel pazarlara açılmasında güçlü bir stratejik kaldıraç olarak konumlandırıyor ve Orta ve Doğu Avrupa, Körfez bölgesi ve Azerbaycan'ı kapsayan ekosistemiyle Türkiye'nin dijital ekonomide üst lige taşınmasını hedefliyor.

Uçtan uca yapay zeka uygulamaları ve operasyonel dönüşüm:

Trendyol Grubu CTO'su Cenk Çivici, platformun yapay zeka teknolojilerini iş süreçlerinde uçtan uca kullandığını ve bunun hem iş ortaklarına hem de son kullanıcıya doğrudan yansıdığını anlattı. Çivici, yerli geliştirilen büyük dil modeli Trendyol LLM sayesinde iş ortaklarının 10'dan fazla dilde ürün açıklaması oluşturabildiğini ve anlık çevirilerle müşteri iletişiminin kolaylaştığını söyledi.

CTO ayrıca, yapay zeka agent'i 'Ortak'ın iş ortaklarına dijital asistan olarak hizmet verdiğini ve operasyonel süreçleri sadeleştirdiğini; müşteri tarafında ise Shopping Assistant uygulamasının kullanıcının bütçesine ve tarzına uygun sepet önerileri sunduğunu aktardı. Bu çözümler, satıcı ve müşteri deneyimini iyileştirmenin ötesinde ekip verimliliğini de artırıyor.

Çivici, şirket içi agent platformları sayesinde yazılan kodların yaklaşık %20'sinin tamamen otonom olarak üretildiğini ve otonom sistemlerin her gün 500 milyondan fazla karar ve tahmin ürettiğini belirtti. Bu veriler, yapay zekanın hem ölçeklendirme hem de operasyonel hız kazandırma açısından merkezi bir rol üstlendiğini gösteriyor.

GITEX Ai Türkiye 2026 kapsamındaki sunumlar ve paneller, Türkiye'de yapay zekâ yatırımlarının artacağını ve yerli üreticilerin küresel pazarlara erişimini kolaylaştıracak teknolojik altyapıların öncelikleneceğini ortaya koydu. Trendyol'un uygulamaya koyduğu çözümler, e-ihracatın sürdürülebilir büyüme ve rekabetçilik açısından yapay zekâyla güçlendirilebileceğinin somut örneklerini sundu.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ ETKİNLİKLERİNDEN GITEX, TÜRKİYE'DE İLK KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIM...

DÜNYANIN ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ ETKİNLİKLERİNDEN GITEX, TÜRKİYE'DE İLK KEZ CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIM VE FİNANS OFİSİ’NİN EV SAHİPLİĞİ, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NIN STRATEJİK ORTAKLIĞIYLA DÜZENLENDİ. AHMET CAN -TRENDYOL GRUBU CEO'SU ERDEM İNAN

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.