Ayvalık zeytin kültürünü kutladı: 21. uluslararası hasat festivali coşkuyla gerçekleştirildi

Ayvalık'ta 21. Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında kaymakam, belediye ve üreticiler Mutluköy'de hasat yaptı.

Yayın Tarihi: 30.10.2026 20:01
Güncelleme Tarihi: 30.10.2026 20:45

Ayvalık zeytin kültürünü kutladı: 21. uluslararası hasat festivali coşkuyla gerçekleştirildi

21. uluslararası zeytin hasat ve turizm festivali ayvalık'ta

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bu yıl 21'incisi düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali, Mutluköy yolunda gerçekleştirilen hasat etkinliğiyle sürdü. Etkinliğe Ayvalık Kaymakamı Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Mesut Ergin, daire amirleri, festivali organize eden odalar, sivil toplum kuruluşları ve zeytin üreticileri katıldı. Konuklara zeytinyağıyla yapılan keşkek ve pilav ile ayran ikram edildi.

katılımcılar ve açılış töreni:

Başkan Mesut Ergin, festivalin 21'incisini düzenlediklerini belirterek açılışın valilik ve büyükşehir protokolünün katılımıyla kortej yürüyüşü ve stant ziyaretleriyle başladığını söyledi. Ergin, zeytinyağının Ayvalık için sadece bir ürün olmadığını, bunun aynı zamanda bir yaşam biçimi ve kültür olduğunu vurguladı: "Sonuçta bu geçmişi koruyarak geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık için sadece bir ürün değil, bir yaşam biçimi ve kültürdür." Ergin, festivallerin kentin ekonomik değerlerini geliştirme ve üreticinin yaşadığı sıkıntıları gündeme taşıma açısından önem taşıdığını ifade etti.

rekolte ve pazar değerlendirmesi:

Ayvalık Ticaret Odası'nın yeni seçilen başkanı Halil Aykut ise yaptığı açıklamada bu sezon mahsulün bereketli olduğunu belirtti ve festivalin amaçlarından birinin kişi başı zeytinyağı tüketimini artırmak olduğunu söyledi. Aykut, mazbatasının önümüzdeki hafta başında verileceğini hatırlattı. Küresel üretim verilerine dikkat çeken Aykut, İspanya'da 1 milyon 590 bin ton civarında rekolte olduğunu, Türkiye için beklenen rakamların değiştiğini ve resmi beklentinin 600 bin ton olmakla birlikte gerçekleşecek miktarın 400-450 bin ton aralığında kalabileceğini öngördüğünü belirtti. Aykut, İspanya ve İtalya'daki üretim fazlalığı nedeniyle fiyatların gerilediğini ve bunun Türkiye piyasasına da yansımaya başladığını kaydetti.

Festival, hem kültürel mirası ön plana çıkarmayı hem de yerel ekonomiye ve üreticinin gelirine katkı sağlamayı hedefliyor. Etkinlik boyunca stant ziyaretleri, kortej yürüyüşü ve üretici temsilcilerinin değerlendirmeleri, bölgenin zeytin ve zeytinyağı geleneğinin korunması ve pazarlanması konularını tekrar gündeme taşıdı.

21. ULUSLARARASI ZEYTİN HASAT VE TURİZM FESTİVALİ’NDE İLK HASAT YAPILDI

21. ULUSLARARASI ZEYTİN HASAT VE TURİZM FESTİVALİ’NDE İLK HASAT YAPILDI

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.