Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,27 0,13%
EURO
35,06 0,02%
ALTIN
2.495,42 0,29%

DSÖ: İsrail'in Refah'a yönelik artan saldırılarından endişe duyuyoruz

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze'de artan saldırıları ve Refah'a yönelik saldırılardan endişe duyduklarını açıkladı

Yayın Tarihi: 08.05.2024 21:35
Güncelleme Tarihi: 08.05.2024 21:35

DSÖ: İsrail'in Refah'a yönelik artan saldırılarından endişe duyuyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze'de artan saldırıları ve Refah'a yönelik saldırılardan büyük endişe duyduklarını belirtti. Ghebreyesus'un haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamalarda, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarının Gazze'deki insanları güvenlik için kaçıp sığındıkları bir noktada gerçekleşmesinin endişe verici olduğuna vurgu yaptı.

Ghebreyesus, Refah'ta bulunan 1,4 milyon kişinin, içinde 600 bin çocuğun da bulunduğu büyük bir nüfusun risk altında olduğunu belirtti. Gazze'nin Mısır'a açılan kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın kapanmasıyla birlikte sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlandığına dikkat çeken Ghebreyesus, bu durumun Gazze'nin güneyindeki sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

DSÖ'nün Sudan'daki iç çatışmanın yol açtığı felaket konusundaki endişelerine de değinen Ghebreyesus, çatışmaların başladığı geçen yılın nisan ayından bu yana 15 binden fazla ölüm ve 33 binden fazla yaralanma bildirildiğini aktardı. Sudan'da yaklaşık 9 milyon kişinin yerinden edildiğini ve sağlık hizmetlerine erişimin son derece sınırlı olduğunu vurguladı.

DSÖ'nün Refah'tan çekilmeyeceğini ve yardım faaliyetlerini sürdüreceğini belirten Ghebreyesus, Gazze'de acil bir ateşkes çağrısında bulundu. Refah Sınır Kapısı'nın ve diğer erişim noktalarının açılmasının önemine değinen Ghebreyesus, insani yardımın ve personelin hareket özgürlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı.