
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde 15 yıldır, çeyreklik bazda ise 18 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü açıkladı. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılı 4. çeyrek ve yıllık büyüme verilerini detaylandırdı.
Geçen yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 3,2 oranında artarken, Orta Vadeli Program'daki (OVP) yıllık büyüme tahminine yakın bir performans sergilendi. Yılmaz, milli gelirin geçen yıl 1,3 trilyon doları, kişi başı milli gelirin ise 15 bin doları aştığını da dile getirdi.
2023 yılının dördüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinde yıllık bazda yüzde 3,0 oranında büyüme gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ekonomik büyümenin bir önceki çeyreğe göre pozitif ivme kazandığını ifade etti. Bu durumun ülke ekonomisinin dayanıklılığını gösterdiğini belirtti.
Yılmaz, geçen yılın dördüncü çeyreğinde büyümeye sanayi sektörünün önemli katkı sağladığını ve yurt içi talebin belirleyici rol oynadığını belirtti. Özellikle sanayi sektörünün yüzde 1,4 oranında büyümesi, önceki çeyreklerdeki daralmayı telafi etmiş durumda. Bu durum üretim ve istihdam açısından önemli kazanımlara işaret ediyor.
“Enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen politikaların dengelenme sürecine katkısı devam ederken, iç talepte sağlıklı bir toparlanma gözlenmektedir,” diyen Yılmaz, yurt içi talebin büyümeye katkısının 3,8 puana yükseldiğini ve bu ivmenin enflasyonist baskı oluşturmadığını ifade etti.
2024 yılı beklentileri arasında toplam tüketim büyümesinin yüzde 3,3, sabit sermaye yatırımlarının büyümesinin ise yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşeceğini vurgulayan Yılmaz, kamu tüketimindeki artışın da yüzde 1,2’de kalacağını belirtti. Bu rakamların, enflasyonla mücadele kapsamında alınan kararların yansıması olarak ortaya çıktığını ifade etti.
Geçen yıl net mal ve hizmet ihracatındaki olumlu görünümün büyümeye önemli destek sağladığını da söyleyen Yılmaz, yılın son çeyreğinde enerji ithalatındaki artışla bu katkının zayıflasa da genel olarak net ihracatın büyümeye 1,1 puan katkı sunduğunu bildirdi. Dördüncü çeyrekte, inşaat ve hizmetler sektörlerinin yüzde 2, tarım sektörünün de yüzde 4,7 büyüme kaydettiğini ifade etti.
Yılmaz, “Ekonomik faaliyetlerdeki olumlu görünüm iş gücü piyasamızı desteklerken, emeğin payı da artmaya devam etmektedir. 2024 yılında iş gücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı geçen yıla göre 5 puan artış göstererek yüzde 34’e ulaştı,” dedi. Ayrıca, 2024 yılında istihdamın yaklaşık 1 milyon kişi artması ve işsizlik oranının 2012 sonrası en düşük seviyesine gerilemesi sonucu, Türkiye ekonomisinin dirençli yapısının sürdüğünü vurguladı.
Yılmaz, önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecinin kesintisiz sürmesine yönelik kararlılıklarını korurken, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı politikalarla büyümeyi daha da güçlendirmeyi ve toplumsal refahı artırmayı hedeflediklerini belirtti.