Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Çocuklarda migren: Bu 5 belirtiyi gördüğünüzde hemen doktora götürün!

Çocuklarda migren, yetişkinlere göre daha farklı belirtiler gösterebilir. Migren, çocukluk çağında da sık görülen bir baş ağrısı türüdür. Peki, çocuklarda migren nasıl anlaşılır? Migren kaç yaşında başlar? Çocuklarda migrenin nedenleri ve tedavisi nelerdir? İşte çocuklarda migren hakkında bilmeniz gerekenler.

Yayın Tarihi: 14.01.2024 19:19
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024 19:19

Çocuklarda migren: Bu 5 belirtiyi gördüğünüzde hemen doktora götürün!

Çocuklarda migren mi olurmuş demeyin. Migren, ne yazık ki minik yavrularımızı da etkileyebilen sıkıntılı bir durum. Hem fiziksel hem psikolojik bazı sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilen migren rahatsızlığı, çocukların sosyal yaşamını da olumsuz etkileyebilir. Migren nedir? Çocuklarda belirtileri ve tedavisi nelerdir? Haberimizde...

MİGREN NEDİR?

Migren, beyindeki kan damarlarının geçici olarak kasılması ve genişlemesi sonucu ortaya çıkan zonklayıcı bir baş ağrısıdır. Migren ağrısı, genellikle başın bir tarafında veya tüm başı etkileyebilir. Ağrıya bulantı, kusma, ışık, ses ve kokulara karşı hassasiyet eşlik edebilir. Migren, genetik geçişi güçlü olan bir hastalıktır. Bu nedenle, ailede migren öyküsü olan çocuklarda migren görülme ihtimali daha yüksektir.

çocuklarda migren

ÇOCUKLARDA MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda migren belirtileri, yaşa göre değişiklik gösterebilir. İşte en belirgin belirtileri:

* Tekrarlayan, zonklayıcı, alın ve şakak bölgesinde yoğunlaşan baş ağrısı

* Ses ve ışıktan hassasiyet

* Mide bulantısı ve kusma

* Uyku bozuklukları ve aşırı uyuma isteği

* Göz ağrısı, kızarıklık, yaşarma, şişkinlik

Baş ağrısı, genellikle 1-2 saat sürer. Okul çağındaki çocuklar, migren belirtilerini daha iyi anlatabilir. Ağrının yeri, şiddeti, süresi, eşlik eden şikayetler hakkında bilgi verebilir. Migren ağrısı, başın bir tarafında veya her iki tarafında olabilir. Ağrı, zonklayıcı veya sıkıştırıcı olabilir. Ağrı, 4-72 saat arasında sürebilir. Bazı çocuklarda, migren atağından önce veya sırasında aura adı verilen geçici duyusal bozukluklar görülebilir. Aura, genellikle gözlerde ışık çakmaları, zigzag çizgiler, görüş alanında boşluklar, konuşma güçlüğü, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtilerle ortaya çıkar. Aura, migren atağından 30-60 dakika önce başlar ve 5-60 dakika sürer.

MİGREN KAÇ YAŞINDA ORTAYA ÇIKAR?

Migren, her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak, çocukluk çağında başlayan migrenlerin çoğu, 7-11 yaş arasında görülür. Çocuklarda migren sıklığı, ergenlik döneminde artar. Ergenlik öncesi dönemde, kız ve erkek çocuklarda migren görülme oranı eşittir. Ergenlik sonrası dönemde ise, kızlarda migren daha sık görülür.

ÇOCUKLARDA MİGREN NEDEN OLUR?

Çocuklarda migrenin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan değişikliklerin migreni tetiklediği düşünülmektedir. Bu değişikliklere neden olan faktörler ise genetik, çevresel ve kişisel olabilir. Ailede migren öyküsü olan çocuklarda, migren gelişme riski daha yüksektir. 

migren sebepleri

 

Çevresel faktörler arasında, stres, uyku düzeninin bozulması, açlık, susuzluk, hava değişimleri, gürültü, parlak ışık, bazı kokular sayılabilir. Kişisel faktörler arasında, hormonal değişimler, bazı ilaçlar, alerjiler, bazı gıdalar ve içecekler sayılabilir. Migreni tetikleyen gıda ve içecekler arasında, çikolata, peynir, sosis, salam, turunçgiller, kuru yemişler, kafein sayılabilir.

ÇOCUKLARDA MİGREN TEDAVİSİ NASILDIR?

Çocuklarda migren tedavisi, hem atakların önlenmesi hem de atakların tedavisi olarak iki aşamalıdır. Atakların önlenmesi için, migreni tetikleyen faktörlerden kaçınmak, düzenli uyku, beslenme, egzersiz alışkanlıkları edinmek, stresten uzak durmak, gevşeme teknikleri öğrenmek, psikolojik destek almak önemlidir. Atakların tedavisi için ise, doktorun önerdiği ağrı kesici, bulantı giderici, damar büzücü ilaçlar kullanılabilir. İlaçların, ağrı başladığı anda alınması, etkinliği artırır. 

çocuklarda migrene ne iyi gelir

 

Ayrıca, çocuğun sessiz, karanlık, serin bir odada dinlenmesi, alnına soğuk kompres uygulanması, uyuması da faydalı olabilir. Migren tedavisinde, doktorun tavsiyelerine uyulması, ilaçların düzenli kullanılması, tedaviye erken başlanması, tedavinin bireyselleştirilmesi önemlidir. Migren tedavisi, çocuğun yaşam kalitesini artıracak, okul başarısını ve sosyal ilişkilerini olumlu etkileyecektir.