Çin'de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, kasım ayında önceki ayda başlayan genişleme seyrini sürdürdü. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 0,2 puan artışla 50,3 seviyesine ulaştı.
Ekim ayında 50,1 seviyesine çıkarak beş ay aradan sonra genişleme gösteren endeks, kasım ayında da yukarı yönlü hareketini devam ettirdi.
Ancak, imalat sanayi PMI içindeki yeni ihracat siparişleri alt endeksi, ekimde %47,3'ten kasımda %48,1'e yükselsede, bu değer büyüme eşiğinin altında kalarak dış talepteki zayıflığın sürdüğüne işaret etti.
Mart ayında son bir yılın en yüksek seviyesi olan 50,8'e ulaşan PMI, nisan ayında 50,4'e geriledi ancak büyüme eşik seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Mayıs ayında 49,5'e düşen endeks, haziran ayında sabit kaldı; temmuzda 49,4'e, ağustosta ise 49,1'e düştü. Eylülde 49,8'e yükselen endeks, ekimde 50,1'e çıkarak beş ay aradan sonra tekrar genişlemiş oldu.
- İmalat Dışı PMI
Hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI, kasımda 0,2 puan gerilese de büyüme eşiğinde kaldı. Ekimde 50,2 olan endeks, kasımda 50'ye seviyesine indi.
Özellikle inşaat sektörü alt endeksi, 50,4'ten 49,7'ye düşerek, Kovid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği Şubat 2020'den bu yana ilk kez büyüme eşiğinin altında kaldı. UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, bu aktivite kaybının, soğuk hava koşulları ve sektördeki ölü sezonun etkisiyle oluştuğunu belirtti. Ayrıca, kamunun altyapı harcamalarının yavaş dağıtımının da aktiviteyi olumsuz etkilediğine vurgu yaptı. Konut satışlarındaki artışın yeni yatırımlara dönüşmediğini de dile getirdi.
İmalat dışı PMI içindeki hizmetler alt endeksi ise kasımda, önceki aya göre herhangi bir değişiklik olmadan 50,1'de sabit kaldı.
PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışı, altındaki değerler ise azalışı gösteriyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.