
Dünya çapında iklim krizine karşı mücadele eden 97 büyük şehirden oluşan C40 ağı, geçen yıl yürüttüğü eylemlerle yaklaşık 108 milyon kişi için temiz hava sağladı. C40 şehirleri arasında New York, Paris, İstanbul, Tokyo, Lagos ve Buenos Aires gibi metropoller bulunuyor. C40’ın 2024 Yıllık Raporu'na göre, bu şehirler, temiz hava ve yeşil istihdam alanında önemli adımlar attı.
Geçen yıl C40 üyesi 74 şehirde 16 milyon yeşil iş yaratıldı ve 2030 hedefi olan 50 milyon işe ulaşma konusunda önemli bir eşik geçildi. Bu çabaların, gençler ve göçmenler gibi dezavantajlı grupları da kapsayacak şekilde artırılması amaçlanıyor.
Şehirlerin hava kalitesi girişimleri de hız kazandı. Bu sayede, hava kalitesini tehdit eden PM2.5 partikül madde düzeyleri, Avrupa’da %17, Çin’de %23, Güney ve Batı Asya’da %9, Afrika’da ise %5 oranında düşüş gösterdi. C40 İcra Direktörü Mark Watts, bu dönüşümün ekonomik kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle birlikte mümkün kıldığını vurguladı.
Şehirlerde Hava Kalitesi Artıyor
Büyük şehirler arasında Madrid ve Barselona, hava kalitesinde iyileşme sağlayan önlemler aldı. Trafiğe sınırlamalar getiren bölgeler ve düşük emisyon alanları gibi önlemlerle bu başarıya ulaşıldı. Lagos’ta ise hava kirliliği tespitine yönelik düşük maliyetli sensör ağları kuruldu ve Dakar'da hava kalitesi yönetim planı hayata geçirildi.
Rapora göre, her dört C40 kentinden üçü, kişi başı sera gazı emisyonlarını kendi ülkelerinden daha hızlı bir şekilde azaltmayı başardı. Bu durum, şehirlerin yerel düzeyde olduğu kadar ulusal düzeyde de iklim politikalarında öncü bir rol oynadığını ortaya koyuyor.
Paris ve Stockholm Örnek Oluyor
C40 üyeleri, bilim temelli taahhütler aracılığıyla karbon nötr şehirler yaratmayı, iklim adaletini sağlamayı ve temiz enerjiye geçişi hızlandırmayı hedefliyor. Bu bağlamda Paris ve Stockholm, yeni İklim Geçiş Çerçevesi kriterlerini karşılayan ilk şehirler oldu.
Paris, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını 2004’e göre %50 azaltma hedefi ile altı yıllık karbon bütçeleri geliştirdi. 2004-2021 döneminde emisyonlarını %36 oranında azaltan Paris, bütüncül stratejilerle bu başarıyı elde etti. Stockholm ise 2030 itibarıyla iklim-pozitif bir şehir olmayı, 2040’a kadar ise fosil yakıtlardan arınmayı hedefliyor.