Bodrum kattaki esnaf yeniden kurulmalı: Malatya oda başkanından çözüm çağrısı

MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, deprem öncesi bodrum katlarda faaliyet gösteren yaklaşık 150 esnafın kura dışı bırakılmasının haksız olduğunu, adil çözüm talep etti.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 16:24
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 16:24

Bodrum kattaki esnaf yeniden kurulmalı: Malatya oda başkanından çözüm çağrısı

MTSO'dan bodrum kat esnafına hak talebi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen yeniden inşa ve kura süreçlerinde deprem öncesi bodrum katlarda işyeri bulunan esnafın dışlanmasının yeni bir mağduriyet yarattığını söyledi. Sadıkoğlu, yaklaşık 150 esnafın kura hakkı verilmeden liste dışı bırakıldığını, bu işletmelere teklif edilen nakit bedellerin ise bugünkü piyasa koşullarında "bir yıllık kira bedelini dahi karşılamadığını" belirtti.

bodrum kattaki işletmelerin durumu:

Deprem sonrası teslim ve kura işlemleri sürerken, bodrum katlarda faaliyet gösteren işletmelerin durumu olağan süreçlerin dışında kaldı. Sadıkoğlu, bu işletmelerin "babadan dededen beri esnaflık yapan, vergisini ödeyen, istihdam sağlayan, üretim yapan" yapılar olduğunu vurgulayarak, deprem nedeniyle zaten işyerlerini kaybeden esnafların yeniden yapılanma sırasında da dezavantajlı konuma itilmemesi gerektiğini söyledi.

Olağan çözüm yolunun kura ve teslim üzerinden yapılması beklenirken, söz konusu esnafa işyeri yerine ödeme teklif edildi. Sadıkoğlu, pazarlık edilen rakamların mevcut pazarın kira düzeyleriyle kıyaslandığında yetersiz kaldığını ve bu şekilde bir telafinin ticari hayata dönüşü sağlamayacağını ifade etti.

MTSO'nun talepleri ve takip süreci:

Başkan Sadıkoğlu, MTSO olarak talebin net olduğunu söyledi: "Depremde işyerini kaybeden esnafımız, yeniden yapılanma sürecinde de kaybedilmesin." Kuradan dışlanan bodrum kat esnafının durumu yeniden değerlendirilmeli, onlara adil ve uygulanabilir bir çözüm sunulmalıdır. Sadıkoğlu, şehrin ekonomik canlanmasının binaların değil esnaf ve tüccarın ayağa kalkmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, bodrum kat işletme sahiplerinin taleplerini ilgili bakanlıklara ve kurumlara resmi yazıyla ilettiklerini ve sürecin yakından takipçisi olacaklarını açıkladı. Sadıkoğlu, "Yeni Malatya’yı inşa ederken yeni mağduriyetler oluşturulmamalı" uyarısını yineleyerek, yetkililerden gerçekçi ve hakkaniyetli düzenlemeler beklediklerini kaydetti.

Sonuç olarak, MTSO'nun çağrısı, deprem sonrası yeniden imar süreçlerinde kapsam ve yöntemlerin gözden geçirilerek bodrum katlarda faal olan işletmelerin hukuki ve ekonomik haklarının korunması yönünde. İlgili kurumların vereceği yanıt, yaklaşık 150 işletmenin ticaret hayatına dönüşünü belirleyecek.

BAŞKAN SADIKOĞLU: "BODRUM KAT ESNAFI YOK SAYILMASIN"

BAŞKAN SADIKOĞLU: "BODRUM KAT ESNAFI YOK SAYILMASIN"

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.