
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleriyle toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek büyük bir başarı elde etti. Bu süreçte, ülke genelindeki bilim merkezlerinde 40 bin ziyaretçi ağırlandı.
Kurumdan yapılan açıklamada, Bilim ve Teknoloji Haftası boyunca, TÜBİTAK’ın çeşitli birimlerinin organize ettiği etkinliklerin kapsamı belirtildi. Öğrencilerden akademisyenlere, girişimcilerden bilim meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden etkinlikler çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanında açık atölyeler, bilim gösterileri, film gösterimleri, konferanslar, poster tasarım yarışmaları ve köy okulu ziyaretleri düzenlendi. Ayrıca, laboratuvar gezileri, mikroskop uygulamaları, batarya çalışmaları ve uydu maketi yapımı gibi bilim atölyeleri, sanal gerçeklik deneyimleri, roket tasarımları ve özel bilim gösterileri organize edildi.
Bu etkinliklerin yanı sıra, DENEYAP teknoloji atölyelerinde 19 bin 271 öğrencinin katılımıyla robotik ve kodlama şenlikleri yapıldı. Tüm Türkiye’deki 131 DENEYAP atölyesinde düzenlenen etkinliklerde, geçmişteki önemli bilim insanlarının biyografileri paylaşıldı ve bu konularla ilgili kısa filmler izlendi.
Her akşam 20.00-20.30 saatleri arasında düzenlenen Bilim Genç Canlı Bilgi Yarışması da etkinliklerin bir parçasıydı. Ayrıca TÜBİTAK’ın bilimsel projeleri ve teknolojik gelişmelerini sergilediği bir sergi, TÜRKSAT 6A uydusu ve Türkiye’nin insanlı uzay misyonu deneyleri gibi önemli projeleri ziyaretçilere sundu.
İleri düzey araştırmalar üzerine düzenlenen 30’dan fazla söyleşide, 7 binin üzerinde katılımcı, yapay zeka, biyoteknoloji, uzay araştırmaları ve iklim değişikliği konularında bilgilendirildi. Bu etkinlikler, TÜBİTAK’ın YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlandı.
TÜBİTAK’ın çeşitli araştırma enstitülerine düzenlenen teknik geziler, katılımcılara bilim ve teknolojinin gelişim süreçlerini yerinde gözlemleme fırsatı sundu. Ziyaretçiler, Ay'a Yolculuk interaktif oyunu sayesinde Türkiye’nin Ay Görevi ile ilgili bilgilendirme aldı.
Bu yıl, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında yapılan Akıllı Laboratuvarlar Resim Yarışması Ödül Töreni de etkinlikler arasında yer aldı. Yarışmada 1788 eser arasından 36 eser sergilenecek şekilde seçildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası'ndaki etkinlikleriyle toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirirken bilim merkezleri de 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası'ndaki etkinlikleriyle toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirirken bilim merkezleri de 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.