Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Benzin ve motorine müjdesi! Fiyatlarda O beklenen düşüş gerçek oluyor!

sektör kaynaklarından müjdeli haber geldi. Akaryakıt fiyatlarına kallavi indirim geliyor

Yayın Tarihi: 06.05.2024 13:49
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 13:49

Benzin ve motorine müjdesi! Fiyatlarda O beklenen düşüş gerçek oluyor!

Son günlerde Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, benzin, motorin ve otogaz fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Bu değişimler vatandaşın adeta başını döndürürken, benzin istasyonuna gitmeden güncel akaryakıt fiyatları yakından takip ediliyor. 6 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla sektörel kaynaklardan gelen haberlere göre akaryakıta indirim yapılacağı tahmin ediliyor. Bu indirime sebep olarak brent petrolde yaşanan stabil durum gösterilirken, sürücü şu sıralar beklenen indirimler hakkında bilgi edinmek istiyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

1 litrelik benzinin ortalama fiyatı 43,93 TL.

1 litrelik motorinin ortalama fiyatı 41,30 TL.

1 litrelik otogazın ortalama fiyatı 22,47 TL olarak bilinirken, akaryakıta beklenen  zam ile alakalı detaylar da oluşmaya başlamış bulunuyor.

tll

 Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak, akaryakıt fiyatlarında da indirim bekleniyor. Uzmanlar, Salı gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde benzin ve motorinde 1,5 TL civarında bir indirim öngörüyor. Akaryakıt fiyatları güncellemesi zam ya da indirim uygulamasının devreye gireceği gece yarısı 00.00 itibari ile güncelleniyor. Bu nedenle, yeni fiyatların Salı günü 00:00'dan itibaren geçerli olması bekleniyor.

Devreye girecek akaryakıt indiriminin hesaplamasında gümrüksüz rafineri fiyatı, ÖTV, EPDK payı ve KDV ortak hesapları ile şekilleniyor. Akdeniz-İtalyan piyasasında günlük canlı olarak CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru yayınlanması sonra hesaplamalar yapılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Akaryakıt fiyatlarını birçok faktör etkilemeye devam ediyor. Brent Petrol fiyatlarındaki değişim akaryakıt fiyatlarına paralel orantılı olarak etki ediyor. Öte yandan dolar kurunda yaşanan değişim, akaryakıt fiyatlarını etkileyen önemli bir faktör olarak bilinirken ÖTV ve KDV vergi zamları akaryakıt fiyatlarının büyük bir kısmını oluşturuyor. 

Akaryakıt zamlarına arz ve talep dengesindeki değişimler de etki edebiliyor. Özellikle de son 1 sene içerisinde akaryakıt fiyatlarında dalgalanmalar süre geliyor. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe istinaden bu gece yarısı itibariyle geçerli olmak üzere benzin ve motorinde 1.5 TL civarında indirim yapılması bekleniyor