Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Benzin ve motorin fiyatlarına zam! O tarih bekleniyor

ÖTV zammından mütevellit akaryakıt fiyatlarına 3 Ocak'ta zam yapılacağı konuşuluyor. Benzin, motorin ve LPG'ye ne kadar ÖTV zammı yapılacağı konusunda hesaplamalar da mevcut

Yayın Tarihi: 31.12.2023 14:22
Güncelleme Tarihi: 01.01.2024 14:08

Benzin ve motorin fiyatlarına zam! O tarih bekleniyor

Asgari ücret zammının açıklanması sonrasında gerek ürün gerekse de hizmetlere yapılacak zamlar için yavaş yavaş start verildi. 3 Ocak'ta TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında ÖTV zammı konusunda çalışmalar başlayacak. ÖTV rakamlarının belli olması akabinde yapılacak olan zamlar da netleşecek. Yapılması beklenen ilk ÖTV zammı akaryakıt zammı olarak beklenirken, akaryakıt zammı konusunda çeşitli spekülasyonlar mevcut.

 Akaryakıt fiyatına arz talep dengesi, brent petrol fiyatı, spesifik olaylar ve döviz kurlarındaki değişim etkili olmaktadır. Brent petrol varil fiyatı yaz mevsimi başında 100 dolara dayanırken, bu durum akaryakıta zam olarak yansımıştı. Eylül- Ekim aylarında başlayan düşüş sonrasında Brent Petrol vari 77 dolara kadar düşerken, o dönemden bu yana arka arkaya benzin ve motoriz indirimi yapılmıştı. 

akaryaıt

Şu sıralar yatay seyreden petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarında da durağanlığın yaşanmasına mahal vermişti. Geçtiğimiz hafta akaryakıt fiyatlarına yapılan zam sonrasında gözler yeniyıl zammına çevrildi. Yeniyıl da her ürüne hizmete yapılacak olan ÖTV artışından akaryakıt fiyatları da etkilenecek. 

3 Ocak 2024'te akaryakıta ÖTV zammı yapılacak. Yapılacak olan zammın yeniden değerlendirme oranına göre düzenleneceği bu durumunda kallavi bir artış olarak karşımıza çıkacağı ön görülüyor. 

20 ARALIK'TAN SONRA AKARYAKIT FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI

20 Aralık Çarşamba günü benzine 1 lira 49 kuruşluk yapılan zam sonrasında 22 Aralık'ta da motorinin litre başına 1 lira 61 kuruşluk bir zam gelmişti. 

AKARYAKITA ÖTV ZAMMI NE KADAR OLACAK?

3 Ocak'ta TÜİK rakamlarının aıklanmsı sonrasında akaryakıta kallavi bir zam geleceği konuşuluyor. ÖTV'nin benzin ile motorine 3 liralık bir zam olarak yansıyacağı konuşulurken, LPG'de 2 liralık bir artış ön görülüyor