Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Banka faizleri tekrardan uçuşa geçti! Fast ve EFT yapacaklar dikkat!

2024 yılı için yeniden değerlendirme oranı yüzde 64 üzerinden seyrederken, bankalar da sunduğu hizmetlere bu oranda zam yapıldığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 08.01.2024 13:39
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 13:39

Banka faizleri tekrardan uçuşa geçti! Fast ve EFT yapacaklar dikkat!

Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde maaş zamlarından daha fazla ürün ve hizmet zamları takip ediliyor. Her ürüne ya da hizmete yapılan zam oranı vatandaşın cebini boşaltırken, bankacılık sektörü de bu zamlar konusunda son dakika gelişmeleri açıklamış bulunuyor. Banka şubelerine gitme dönemi neredeyse bitti bitecek. Gerek mobil uygulama gerekse de internet bankacılığı üzerinden işlem yapma kolaylığı yavaş yavaş müşterinin kullanım alanına girerken, bankalar da bu işlemler için tarifesini yayınlamış bulunuyor. Bankalar tarafından sunulan kolaylıklar karşımıza ek ödeme olarak çıkarken, bilindiği üzere para göndermek için kullanılan EFT-Havale ve FAST işlemleri de artı ücret olarak yansıyor.

2024 yılı için yeniden değerlendirme oranı yüzde 64 üzerinden seyrederken, bankalar da sunduğu hizmetlere bu oranda zam yapıldığını açıkladı.

WFR

Bankaların kanalları aracılığı ile gerçekleştirilen EFT, havale ve Fast işlemleri yeni yıl itibarıyla arttı. Bankalar, gün gün işlem yapan müşterilerine yeni ücret tarifelerini duyurmaya başladı. Ocak ayında açıklaması yapılan yeni ücretler Şubat ayı itibariyle geçerli olacağı da bildirildi.

Geçtiğimiz yılın TÜFE oranlarına göre güncellenen havale EFT ve FAST ücretleri konusunda son dakika açıklamalar mevcut. Bilindiği üzere geçtiğimiz sene %64,77 olarak artış gösteren TÜFE oranı bankacılık sektörüne de yansıdı. Bu kapsamda bu işlemler için tavan işlem ücreti %64,77 olarak açıklandı.

GARANTİ BANKASI İŞLEM ZAMMI

Geçtiğimiz gün Garanti BBVA tarafından yapılan açıklama kapsamında gerek mobil gerekse de internet bankacılığı kanallarından yapılacak olan işlemler ile alakalı zam duyurusu yinelendi. Garanti Bankası 4300 TL'ye EFT ve fast transferlerinden 4,22 TL ödeme keseceğini açıklarken, 211.100 TL'ye kadar 8,44 TL olacağını belirtti. Bu tutardan yüksek olanlarda ise 105,52 TL işlem ücreti alacak.

2024 HAVALE İŞLEM ÜCRETİ

Havale ücreti olarak ise 4300 TL'ye kadar 2,11 TL, 211.100 TL'ye kadar 4,22 TL ve bunun üzerindeki havale işlemleri için de 52,76 TL ödeme yapılacağı belirtildi. Garanti Bankası'ndan Yapılan bu açıklamanın diğer bankalara da öncülük edeceği tahmin ediliyor. Bütün bankaların transfer ücreti için yapacağı açıklama takip edilirken altı üstü bu rakamlar civarında seyredeceği öngörülüyor.

EFT EFT HAFTA SONU UYGULAMASI DEVREDE

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası tarafından alınan karar doğrultusunda hafta içi mesai saati sonrası ve hafta sonu yapılan para transferi işlemleri için %50 daha fazla azami ücret uygulamasının kaldırıldığı belirtilmişti. Bu sayede bankalar hafta sonu ya da mesai saatleri dışında normal işlem ücreti ile müşterinin işlemini tamamlayacak. Bankalar tarafından sunulan EFT ve Fast işlemleri oturulan yerden işlemlerin tamamlanması adına kolaylık sağlamakta iken kesilen ücretler müşteri için artı bir maliyet oluşturabiliyor.