Bakan Ersoy: Tavşanlı Höyük'te 4 bin 500 yıllık mermer, kemik ve pişmiş toprak idolleri bulundu

Bakan Ersoy, Tavşanlı Höyük'te 4 bin 500 yıllık mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılmış idollerin ve tamamlanmamış seramiklerin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 15.09.2025 15:49
Güncelleme Tarihi: 15.09.2025 15:49

Bakan Ersoy: Tavşanlı Höyük'te 4 bin 500 yıllık mermer, kemik ve pişmiş toprak idolleri bulundu

Bakan Ersoy: Tavşanlı Höyük'te 4 bin 500 yıllık idoller ortaya çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı merkezlerinden Tavşanlı Höyük'te bu yıl yapılan kazılarda önemli buluntulara ulaşıldığını bildirdi.

Keşfin ayrıntıları

Ersoy, günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine tarihlenen buluntular arasında mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılmış idollerin bulunduğunu aktardı.

Ersoy'un açıklamasında yer alan ifadelere göre: "Günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine tarihlenen mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılmış idoller ortaya çıkarıldı. Ocak etrafında yan yana bulunan 7 insan biçimli idol, dönemin dini ritüellerine ışık tutuyor. Tamamlanmamış seramikler ise üretim süreçlerini anlamamızı sağlıyor. Henüz dar alanlarda yürütülen kazılar, Tunç Çağı'nın dini, kültürel ve ekonomik yaşamına dair eşsiz ipuçları sunuyor."

Kazıların yürütülmesi ve beklentiler

Kurum açıklamasına göre kazıların aralık ayı ortasına kadar sürmesi planlanıyor ve çalışmaların Tunç Çağı hakkında daha fazla bilgi sağlaması öngörülüyor.

Ersoy, çalışmaları yürüten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere görev alan bilim insanlarına teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı merkezlerinden...

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı merkezlerinden Tavşanlı Höyük'te 4 bin 500 yıl öncesine tarihlenen mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılmış idollerin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Batı Anadolu'nun en büyük Tunç Çağı merkezlerinden...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı