Bingöl'de Sülbüs Dağı'na cumhuriyet öncesi ortak zirve

Bingöl Valisi Cahit Çelik ve yaklaşık 60 doğasever, Yayladere'deki 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na çıkarak Cumhuriyet'in 103. yılını andı.

Yayın Tarihi: 26.10.2026 12:30
Güncelleme Tarihi: 26.10.2026 12:30

Bingöl'de Sülbüs Dağı'na cumhuriyet öncesi ortak zirve

Sülbüs Dağı'nda birlik ve anma:

Bingöl Valisi Cahit Çelik öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, yaklaşık 60 kişilik grup, Yayladere'deki 2 bin 878 rakımlı Sülbüs Dağı'na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. Cumhuriyet Bayramı'nın arifesinde yapılan etkinlikte katılımcılar zorlu parkuru aşarak zirveye ulaştı ve beraberlerinde taşıdıkları Türk bayrağını dalgalandırdı.

Katılımcılar ve dağın bölgesel önemi:

Sülbüs Dağı, bölge halkı tarafından kutsal ve mübarek kabul ediliyor; bu nedenle tırmanış hem sportif hem de sembolik bir anlam taşıdı. Etkinlikte Vali Cahit Çelik'in yanı sıra eşi Nermin Çelik, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Sabri Küyük ve eşi, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Adalet Komisyonu Başkanı Muhammed Gökhan Koç ile Yayladere Kaymakamı Mehmet Arsoy yer aldı.

Çelik, tırmanış sonrası yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi Cumhuriyet Bayramı’nın arifesindeyiz. İnşallah perşembe günü Cumhuriyetimizin 103’üncü yılını kutlayacağız. Biz de bu vesileyle Bingöl’den yaklaşık 60 doğasever arkadaşımızla beraber Türkiye’nin, Bingöl’ün önemli dağlarından biri olan Sülbüs Dağı’na zirve yaptık. Sülbüs’ün tabii çok ayrı bir hikâyesi var. Baktığımız zaman bölge halkının kutsiyet atfettiği, mübarek gördüğü bir dağ. Bizler de arkadaşlarımızla beraber zirve yaptık, güzel bir zirve oldu" ifadelerini kullandı.

Parkurun zorluğu ve katılımcı deneyimleri:

TEMA Bingöl İl Temsilcisi Saim Çakar, Sülbüs Dağı'nın kent açısından önemli doğal ve simgesel değerlerden biri olduğunu belirterek tırmanışın "zorlu ancak keyifli" geçtiğini söyledi. Çakar, çıkışın yaklaşık 2,5 saat, inişin ise 1,5 saat sürdüğünü, sisler arasında gerçekleştirilen tırmanışın katılımcılar için öğretici ve keyifli bir deneyim olduğunu aktardı.

Bingöllü dağcı Muharrem Otu da etkinliğin onlar için ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayarak, "Valimiz ve il protokolümüzle beraber Sülbüs zirvesini gerçekleştirdik. Cumhuriyet Bayramı programı kapsamında oldu bu. Bingöl’de bir ilk bu. Sülbüs Dağı da bizim için simge bir dağ ve bunu burada yapmamız bizim için bir gururdu" diye konuştu.

Etkinlikte ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl AFAD Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, UMKE ekipleri, Kuzey Yüzü Dağcılık, TEMA İl Temsilciliği, BİFSAK Derneği, AKUT ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri yer aldı. Zorlu parkurun tamamlanmasıyla etkinlik sona erdi; katılımcılar hem doğayla iç içe vakit geçirmenin hem de Cumhuriyet'in kuruluşunu anmanın önemine dikkat çekti.

Çelik, etkinlik vesilesiyle "Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kahraman silah arkadaşlarını, ülkemizin huzuru, bayrağımızın göklerde dalgalanması için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum" sözleriyle Cumhuriyet ve şehitleri andı.

Bingöl'de Cumhuriyet Bayramı öncesi Sülbüs Dağı'na zirve tırmanışı

Bingöl'de Cumhuriyet Bayramı öncesi Sülbüs Dağı'na zirve tırmanışı

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.