Ayvalık'ta taşbaskıda kekikli zeytinyağı üretimi
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde zeytin sezonu devam ederken, bölgenin şifa deposu kekikleri ile zeytinyağı taşbaskı sisteminde bir araya gelerek kekikli zeytinyağı ortaya çıktı. Ürün, yöresel yemek kültüründeki doğal alışkanlıkların üretime aktarılmasıyla dikkat çekiyor.
Fikrin doğuşu ve geleneksel alışkanlıklar
Mutlu Köy Muhtarı Erdinç Tügen, köyde üretilen kekikli zeytinyağının ortaya çıkış sürecini anlattı. Tügen, "Kekikli zeytinyağı nasıl fikri gelişti? Her birimizin sofrasında et ürünlerimiz doğal olarak haftanın gününe göre sofralarımızda oluyor. Etlerin olmazsa olmazı normalde kekiktir. Tabii kekik kullanılan daha başka ürünlerimiz sofra menülerimizde de var. Biz daha evvel zeytinyağımızı döker, daha sonra üstüne kekik serpiştirirdik. Biz öyle bir düşündük ki zeytinyağıyla kekik karışımı çok güzel olacaktır, daha hoş olacaktır ve zeytinyağını menülerimize, etimizin üzerine veya farklı menülerimizin üzerine gezdirdiğimizde kekik aromasıyla beraber gezdirdiğimizde kekik ekme ihtiyacı duymayacağız dedik" sözleriyle fikrin sofralardaki gelenekten kaynaklandığını belirtti.
Taşbaskıda uygulama ve talep
Tügen, fikri geliştirdikten sonra üretim sırasında da aynı uygulamayı denediklerini ifade etti: "Bir fikirle yola çıktık ve bu fikri daha sonra baskılarımızda da uygulayarak şu anda sofralarımıza kekikli çok güzel zeytinyağları üretebilir duruma geldik". Üreticiler, ürüne yönelik ilginin artmasından memnun olduklarını ve kekikli zeytinyağının yöresel tatları sofralara taşımada etkili olduğunu vurguluyor.
BALIKESİR’İN AYVALIK İLÇESİNDE ZEYTİN SEZONU TÜM HIZIYLA DEVAM EDERKEN, BÖLGENİN ŞİFA DEPOSU KEKİKLERİ İLE ZEYTİNYAĞI TAŞBASKI SİSTEMİNDE BİR ARAYA GELEREK KEKİKLİ ZEYTİNYAĞI ORTAYA ÇIKTI.