Bakü’de 30 ağustos: kardeşlik ve şükranla anma

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk Şehitliği'ndeki törenle 104. yılında Türkiye temsilcileri ve STK'ların katılımıyla anıldı.

Yayın Tarihi: 30.08.2026 11:07
Güncelleme Tarihi: 30.08.2026 11:07

Bakü’de 30 ağustos: kardeşlik ve şükranla anma

Bakü'de 30 Ağustos töreni

Azerbaycan'ın başkenti Baküde, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 104. yılı anısına Türk Şehitliği'nde bir tören düzenlendi. Etkinlik, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Birol Akgün, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş dünyası mensupları ve büyükelçilik personelinin katılımıyla gerçekleştirildi. Tören, şehitlik abidesine çelenk sunulması, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başladı.

törenin akışı ve katılımcılar:

Program, Büyükelçi Akgün'ün şehitlik anıtına çelenk koymasıyla açıldı. Katılımcılar anı defterini imzaladı ve şehitler için saygı duruşunda bulundu. Törene katılan sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri, etkinliğin iki ülke arasındaki bağların görünür bir göstergesi olduğunu belirtti. Tören boyunca Türk Şehitliği'nin tarihi önemi vurgulandı.

anma konuşmaları ve tarihî vurgu:

Büyükelçi Birol Akgün, anı defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada 30 Ağustos'un Türkiye için taşıdığı anlamı hatırlattı ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere zaferin kazanılmasında emeği geçenleri rahmet ve minnetle andı. Akgün, konuşmasında 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz ve 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da kazanılan kesin zaferin Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti.

Akgün ayrıca tarihî sürekliliğe işaret ederek Malazgirt Zaferi'ne atıf yaptı; 26 Ağustos 1071 ile başlayan süreç ve 1922'deki büyük zaferin Anadolu'nun Türk toprağı olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı niteliğinde olduğunu vurguladı.

Programda söz alan bir diğer konuşmacı, metinde geçen ismiyle Büyükelçi Güven, Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'nün kurtuluşundaki rolüne dikkat çekti. Güven, Nuri Paşa komutasındaki askerlerin cesaretini anımsatarak, Bakü'de ebedî bir iz bırakan bu kahramanlığın Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir paya sahip olduğunu ifade etti. Konuşmada ayrıca Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında gösterilen kahramanlıklardan ilham alındığına vurgu yapıldı ve 'iki devlet tek millet' şiarının tarihî köklerine dikkat çekildi.

Tören, şehitlik ziyaretinin ve yapılan konuşmaların ardından sona erdi; katılımcılar törenin, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ve dayanışma duygusunu pekiştirdiğini belirtti. Etkinlik, hem tarihî hatırlatmaları hem de güncel diplomatik ve toplumsal bağları gözler önüne seren bir anma niteliği taşıdı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de 30 Ağustos Zafer Bayramı, zaferin 104. yıl dönümünde Türk...

Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de 30 Ağustos Zafer Bayramı, zaferin 104. yıl dönümünde Türk Şehitliği'nde kutlandı.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.