Aydın'da güvenlik seferberliği: bir ayda kapsamlı uygulama ve yüzlerce yakalama

Aydın'da ekim ayında yürütülen asayiş ve güvenlik çalışmalarında 194 bin 495 kişi sorgulandı, bin 352 aranan şahıs yakalandı ve çok sayıda operasyon gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 03.11.2026 17:31
Güncelleme Tarihi: 03.11.2026 18:01

Aydın'da güvenlik seferberliği: bir ayda kapsamlı uygulama ve yüzlerce yakalama

Aydın valiliğinin ekim ayı güvenlik değerlendirmesi

Aydın Valisi Dr. Osman Varol, 5 Ekim-3 Kasım 2026 dönemine ilişkin asayiş ve güvenlik verilerini Valilik binasında paylaştı. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalarda, kamu düzeninin sağlanması ve vatandaş güvenliğinin korunmasına yönelik faaliyetlerin kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi.

uygulama çeşitliliği ve saha çalışmaları:

Kent genelinde toplam 1.521 uygulama gerçekleştirildi. Bu uygulamalar arasında 39 NARKO uygulaması, 57 kız yurdu denetimi, 55 okul önü uygulaması, 65 çocuk ve gençlerin korunmasına yönelik denetim, 159 otogar denetimi, 18 düzensiz göç huzur uygulaması ve 124 okul servis aracı denetimi yer aldı. Ayrıca 374 motosiklet ve motorlu bisiklet uygulaması, 9 Huzurlu Sokaklar, 14 Güven ve Huzur, 9 Kimlik Bildirme Kanunu uygulaması, 90 aranan şahıs uygulaması ve 404 şok uygulaması yapıldı.

Umuma açık iş yerlerine yönelik 104 denetimde; 60 kıraathane, 62 içkili restoran, 50 kafe ve 4 tekel bayii olmak üzere toplam 176 işletme kontrol edildi.

aranan şahıslar ve asayiş başarıları:

Aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda toplam 194 bin 495 kişinin sorgulandığı, 291 kişinin hapis cezası nedeniyle, 1.061 kişinin ise ifadeye yönelik olmak üzere toplam bin 352 aranan şahsın yakalandığı açıklandı. Yakalananlar arasında kesinleşmiş ağır hapis cezaları bulunan şahıslar da bulunuyor; örnek olarak 207 yıl 2 ay 20 gün, 41 yıl 6 ay, 30 yıl, 26 yıl ve 20 yıl gibi kesinleşmiş cezaları olan kişiler tespit edildi. Ayrıca 10 yılın üzerinde kesinleşmiş cezası olan 5 şahısın da yakalandığı bildirildi.

Söke ilçesinde 13 Ekim’de gerçekleştirilen bir operasyonda, bilişim sistemleri ve banka/kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve hükümlü ya da tutuklunun kaçması suçlarından aranan ve toplam 207 yıl 2 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalanarak ceza infaz kurumuna teslim edildi.

uyuşturucu operasyonları ve ele geçen maddeler:

Uyuşturucuyla mücadelede il genelinde 622 olay meydana geldi ve aydınlatma oranı yüzde 99 olarak açıklandı. Uyuşturucu madde ticareti suçundan işlem yapılan 680 şüpheliden 59'u tutuklandı, 34'ü adli kontrolle serbest bırakıldı.

Operasyonlarda ele geçirilen maddeler arasında 6.354,6 gram metamfetamin, 7.627 sentetik ecza hap, 9 kilogram esrar, 58 gram kokain, 3.680 gram bonzai, 55 kök kenevir, 55 gram skunk ve 3 adet ecstasy ile birlikte 95 uyuşturucu kullanım aparatı yer aldı.

Germencik Ortaklar Mahallesi'nde 26 Ekim’de düzenlenen operasyonda 1.137 gram metamfetamin, 1,92 gram esrar, 2 tabanca, hassas terazi ve ölçü kapları ele geçirildi; uyuşturucu ticaretinden elde edildiği değerlendirilen 235.540 TL ve 100 USD de muhafaza altına alındı, operasyonda yakalanan 2 şüpheli tutuklandı.

13 Ekim’de Efeler, Kuşadası ve İzmir Torbalı’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda ise 15 şahıs hakkında işlem yapıldı; 3.485 gram metamfetamin ve 160 gram bonzai ele geçirildi, şüphelilerden 14'ü tutuklandı, 1'ine adli kontrol uygulandı.

kaçakçılık, silah ve sahte içki operasyonları:

Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede 49 olayda aydınlatma oranı yüzde 99 olarak bildirildi. Nazilli’de 23 Ekim’de iş yerinde silah imalatı yapılan depoda yapılan aramada 23 tabanca, 5 tüfek, 138 şarjör, 239 tabanca fişeği, 137 havai fişek ve çeşitli silah parça-aparatları ele geçirildi; bir şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Kuşadası’ndaki 31 Ekim operasyonunda ise 5.200 litre etil alkol ve 486 sahte içki aroma kiti ele geçirildi; olayla ilgili 2 şüpheli tutuklandı.

trafik, okul ve kamu sağlığı denetimleri:

Trafik denetimlerinde toplam 278 bin 821 araç kontrol edildi; bunların 33.980'i motosiklet olup, 29.100 sürücü hakkında işlem yapıldı ve 1.350 araç trafikten men edildi. Okul çevresi denetimlerinde 703 okul servis aracı ve şoförü kontrol edildi, kurallara aykırı hareket eden 107 servis aracı hakkında idari yaptırım uygulandı.

Tağşiş ve standartlara uygun olmayan ürünlerle mücadelede 8 iş yeri denetlendi; 15 firma sahibine idari işlem ve toplam 2.524.360 TL idari yaptırım kararı verildi. Denetimlerde 350 litre etiketsiz zeytinyağı, 19.684 kilogram uygun olmayan koşullarda saklanan kuru incir, 185 kilogram sucuk, 1.000 kilogram etiketsiz işlenmiş gıda, 500 litre sıvı yağ ve 2.418 kilogram etiketsiz bal olmak üzere toplam 23.287 kilogram ve 850 litre taklit veya standartlara aykırı ürün muhafaza altına alındı.

Sultanhisar’da 27 Ekim’de yapılan denetimde satışa hazır halde hijyenik olmayan koşullarda saklanan ve uygunsuz etiketlenmiş 10.000 kilogram kuru incir ile 250 litre etiketsiz zeytinyağı tespit edildi; depo sahibi hakkında kayıtsız faaliyet nedeniyle idari para cezası uygulandı.

düzensiz göç ve sahil güvenlik faaliyetleri:

Düzensiz göçle mücadelede 4 Mobil Göç Noktasıyla yapılan kontrollerde 657 kişinin kimlik sorgulaması yapıldı, 3 düzensiz göçmen yakalandı. Kolluk birimlerince Geri Gönderme Merkezine teslim edilen 317 düzensiz göçmen hakkında idari işlem uygulandı; bunlardan 96 kişi sınır dışı edildi. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı kapsamında 15 operasyon gerçekleştirildi, 11 şahıs tutuklandı, 8 araca el konuldu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri Aydın deniz yetki alanlarında toplam 1.333 saat seyir yaptı, 358 tekne kontrol edildi ve 2.231 kişi sorgulandı; ayrıca aranma kaydı bulunan 3 şahıs yakalandı. Düzensiz göçmen kaçakçılığıyla mücadelede 385 düzensiz göçmen ve 8 organizatör şüpheli yakalandı, olaylarda 6 deniz aracına el konuldu.

genel asayiş ve siber güvenlik sonuçları:

Vali Varol, il genelinde 4.016 asayiş olayı meydana geldiğini, bunların 3.828'inin aydınlatıldığını ve aydınlatma oranının yüzde 95,3 olduğunu açıkladı. Kişilere karşı işlenen suçlarda 693 olaydan 671'i aydınlatıldı, olaylara karıştığı tespit edilen 972 şüpheli yakalandı. Malvarlığına karşı suçlarda 330 olayın 239'u aydınlatıldı ve 108 şüpheli yakalandı. Terörle mücadele kapsamında il genelinde meydana gelen 19 olayın tamamı aydınlatıldı.

Siber suçlarla mücadelede 281 olay kaydedildi, sanal devriye faaliyetlerinde 252 araştırma raporu hazırlandı ve 31.051 öğrenci, öğretmen ve vatandaşa siber güvenlik bilgilendirmesi yapıldı. Ayrıca yasa dışı bahis, dolandırıcılık ve müstehcen içerikli paylaşımlar tespit edilen 334 internet sitesinin erişiminin engellenmesi için BTK’ya bildirimde bulunuldu.

Vali Dr. Osman Varol, bu verilerin kentte güvenlik ve kamu düzeninin sağlanmasına yönelik kararlı çalışmanın bir göstergesi olduğunu belirterek faaliyetlerin aynı kararlılıkla süreceğini vurguladı.

AYDIN VALİSİ DR. OSMAN VAROL, KENTTE EKİM AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ASAYİŞ VE GÜVENLİK ÇALIŞMALARINA...

AYDIN VALİSİ DR. OSMAN VAROL, KENTTE EKİM AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ASAYİŞ VE GÜVENLİK ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN VERİLERİ AÇIKLADI. BİR AYLIK SÜREÇTE 194 BİN 495 KİŞİNİN SORGULANDIĞINI VE ÇEŞİTLİ SUÇLARDAN ARANAN BİN 352 ŞAHSIN YAKALANDIĞINI BELİRTEN VALİ VAROL, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KAPSAMINDA 59 ŞÜPHELİNİN TUTUKLANDIĞINI, TRAFİK DENETİMLERİNDE İSE 278 BİN 821 ARACIN KONTROL EDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!