Artvin'de genç şef adayları 'Çoruh’un İncisi' somonla hünerlerini sergiledi

Artvin Çoruh Üniversitesi'nde düzenlenen yarışmada 33 öğrenci, 4 kategoride Artvin somonuyla hazırladıkları özgün tabakları sundu; 12 öğrenci ödüllendirildi.

Yayın Tarihi: 14.11.2025 18:11
Güncelleme Tarihi: 14.11.2025 18:11

Artvin'de genç şef adayları 'Çoruh’un İncisi' somonla hünerlerini sergiledi

Artvin'de genç şef adayları 'Çoruh’un İncisi' somonla hünerlerini sergiledi

Artvin’de üretilen Türk somonunun gastronomideki değerini öne çıkarmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, genç şef adayları somonla hazırladıkları özgün tabaklarla yeteneklerini sergiledi. Etkinlik, bölgesel ürünün mutfak kültüründeki yerini güçlendirmeyi hedefledi.

Etkinliğin amacı ve ürünün önemi

Çoruh Nehri üzerindeki barajlarda yetiştirilen ve Artvin somonu olarak bilinen ürün, temiz ve soğuk nehir suyunda yetiştiği için ağır metal ve mikro plastik içermemesi ile öne çıkıyor. Yarışma, bu değerin gastronomide farklı yorumlarla tanıtılmasına odaklandı.

Yarışma formatı ve katılım

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen "Çoruh’un İncisi Somon Yemekleri Yarışması" dört kategoride gerçekleştirildi: Modern-Füzyon Tabak, Soğuk Başlangıç, Geleneksel Yorum ve Sağlıklı Tabak. Yarışmada toplam 33 öğrenci yer aldı.

Etkinlik, öğrencilerin somonu temizleyerek hazırlamasıyla başladı. Ardından katılımcılar, somonu farklı pişirme teknikleriyle işleyip özgün tariflere dönüştürdü ve son aşamada sunum estetiğine uygun garnitür ve dekorlarla tabaklarını jüriye sundu.

Değerlendirme ölçütleri ve sonuçlar

Jüri, tabakları lezzet dengesi, ürünün doğru kullanımı, pişirme tekniği ve sunum estetiği gibi kriterler üzerinden değerlendirdi. Yapılan tadım ve puanlamanın ardından damak tadı ve teknik puanlamada öne çıkan öğrenciler dereceye girdi; yarışmada toplam 12 öğrenci ödüllendirildi.

Üniversitenin değerlendirmesi

Artvin Çoruh Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdai Ercoşkun, yarışmayla ilgili olarak şunları kaydetti: "Bir süredir somonla ilgili çalışmalarımız vardı. Artvin’de somon üretimi her yıl artıyor ve artık dünya çapında bilinen bir ürün haline geldi. Artvin somonunun en büyük özelliği, diğer deniz ürünlerinde karşılaşılabilen ağır metal ve mikro plastikleri içermemesidir. Bunun sebebi, düzenli yağış alan bölgemizin oksijen bakımından zengin hızlı akan bir nehre sahip olmasıdır. Yarışmamızda geleneksel Artvin yemekleriyle somonu birleştiren tabaklara da yer verdik. Dört kategoride toplam 12 öğrencimize ödül verdik. Bu bir başlangıç, önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı çalışmalar yapmayı planlıyoruz".

Ödül töreni

Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri, Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, Vali Yardımcısı İsmail Erdoğan ve Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın tarafından takdim edildi.

ARTVİN'DE ÜRETİLEN TÜRK SOMONUNUN GASTRONOMİDEKİ DEĞERİNİ ÖNE ÇIKARMAK AMACIYLA DÜZENLENEN...

ARTVİN'DE ÜRETİLEN TÜRK SOMONUNUN GASTRONOMİDEKİ DEĞERİNİ ÖNE ÇIKARMAK AMACIYLA DÜZENLENEN ETKİNLİKTE, GENÇ ŞEF ADAYLARI SOMONLA HAZIRLADIKLARI ÖZGÜN TABAKLARLA HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ.

ARTVİN'DE ÜRETİLEN TÜRK SOMONUNUN GASTRONOMİDEKİ DEĞERİNİ ÖNE ÇIKARMAK AMACIYLA DÜZENLENEN...

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.