Ardahan Üniversitesi, 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşertti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu buğday türünün 2021 yılından itibaren yaklaşık 600 çiftçiye yetiştirilmesi için eğitim ve destek sağladığını duyurdu.
Açıklamada, üniversitenin kampüsünde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen unun, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından çeşitli ürünlere dönüştürüldüğü ifade edildi. Bunun yanı sıra, buğdaydan katma değer elde etmek amacıyla makarna, erişte ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için bir tesis kurulduğu belirtildi.
YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarının ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimdeki rolünü vurgulayarak, "Bölgenin kalkınması için yürütülen çalışmalar kıymetli," dedi. Özvar, Ardahan Üniversitesinin buğday projesinin, tarım alanında yenilikçi uygulamaların güzel bir örneği olduğunu dile getirdi.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, ata yadigarı kavılca buğdayına sahip çıkmayı görev edindiklerini ve bu projenin bölgeye sosyokültürel anlamda değer katacağını belirtti. Kavılca buğdayı projesinin yürütücülerinden Prof. Dr. Mehmet Arslan, bölgesel iklim koşullarına uygun buğdaya katma değer kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı. Dr. Öğr. Üyesi Akif Göktuğ ise karbonhidrat oranı düşük, protein değeri yüksek olan buğdayın sağlık açısından önemini vurguladı.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.