Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,2 0%
EURO
35,08 0,18%
ALTIN
2.509,72 0,87%

Araştırmacılar yapay zekâ sayesinde 60 yıl aradan sonra yeni bir antibiyotik geliştirdi!

Bilim insanları, yapay zekâ sayesinde 60 yıl sonra ilk yeni antibiyotiği geliştirdi. Yapay zekâ yardımıyla daha iyi sonuçlar veren yeni ilaçların da geliştirilebileceği öğrenildi.

Yayın Tarihi: 28.12.2023 15:42
Güncelleme Tarihi: 28.12.2023 15:42

Araştırmacılar yapay zekâ sayesinde 60 yıl aradan sonra yeni bir antibiyotik geliştirdi!

MIT araştırmacıları, derin öğrenme (deep learn) olarak bilinen bir tür yapay zekâ modeli kullanarak, ABD'de her yıl 10 binden fazla kişinin ölümüne neden olan ilaca dirençli bir bakteriyi öldürebilen bir antibiyotik geliştirdi.

Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, bu bileşiklerin bir laboratuvar kabında ve iki MRSA enfeksiyonu fare modelinde yetiştirilen metisiline dirençli Staphylococcus aureus'u (MRSA) öldürebildiğini gösterdi. Bileşikler, ayrıca insan hücrelerine karşı çok düşük toksisite göstererek onları özellikle iyi ilaç olmaya aday haline getiriyor.

ilaç

DEEP LEARN MODELİYLE YENİ İLAÇLAR GELİŞTİRİLECEK

Yeni çalışmanın önemli bir yeniliği, araştırmacıların deep learn modelinin antibiyotik etki tahminlerini yapmak için ne tür bilgiler kullandığını da anlayabilmiş olmaları. Bu bilgi, araştırmacıların model tarafından belirlenenlerden daha iyi sonuç verebilecek ilave ilaçlar tasarlamalarına yardımcı olabileceği açıklandı.

MIT'nin Medikal Mühendislik ve Bilim Enstitüsü (IMES) ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü'nde Termeer Medikal Mühendislik ve Bilim Profesörü olan James Collins, "Buradaki öngörü, belirli moleküllerin iyi antibiyotikler olacağına dair tahminlerini yapmak için modeller tarafından neler öğrenildiğini görebilmemizdi. Çalışmamız, kimyasal yapı açısından bugüne kadar sahip olmadığımız şekilde zaman ve kaynak açısından verimli ve mekanik açıdan iyi bir çerçeve sunuyor” dedi.

MAKALEYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ