Apple, dijital kurallara uymadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği'nin (AB) kestiği 500 milyon avroluk para cezasına itiraz etti. Şirket, AB Komisyonunun nisan ayında verdiği ceza ile ilgili hukuki bir süreç başlattığını açıkladı.
Apple, yapılan açıklamada, "AB Komisyonu kararının ve benzeri görülmemiş para cezasının, yasanın gerektirdiğinin çok ötesinde olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle bugün itirazımızı sunduk." ifadelerine yer verdi.
Ayrıca, açıklamada AB’nin Apple'a App Store'u yönetme konusunda bir emir verdiği ve bunun geliştiriciler için karmaşık, kullanıcılar için ise olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi. Şirket, AB kararını günlük para cezalarından kaçınmak için uygulamaya koyduğunu, ancak bunu mahkemeye taşımaya karar verdiğini ifade etti.
Apple tarafından uygulanan çeşitli kısıtlamalar, uygulama geliştiricilerinin App Store dışındaki alternatif dağıtım kanallarından faydalanmasını engelliyordu. AB Komisyonu, nisan ayında bu durumun Birlik dijital kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle Apple'a 500 milyon avro ceza vermişti. Bunun yanı sıra, AB, Apple'a yönlendirme üzerindeki teknik ve ticari kısıtlamaları kaldırma emri de göndermişti.
Öte yandan, Apple, bu kapsamda geçen ay AB’nin para cezalarından kaçınmak için App Store kurallarını değiştirmiş ve uygulama geliştiricilerine yönelik teknik ve ticari kısıtlamaları kaldırmıştı. Sonuç olarak Apple, AB Komisyonu kararını AB Genel Mahkemesine taşımış oldu.