Antalya’da besi çiftliği kirliliği: deniz rengi normale dönüyor
Manavgat ilçesi Evrenseki-Ilıca Mahallesi sınırındaki Gömeçli Deresi’nden denize ulaşan hayvansal atık suları, Evrenseki Sahili’nde denizin maviden kahverengiye dönüşmesine ve sahilde hoş olmayan kokular ile rezervasyon iptallerine neden oldu. Olayın ardından başlatılan inceleme ve yaptırımların ardından sahil hattında renk değişimi gözlemlenmeye başlandı.
İnceleme süreci ve idari yaptırımlar
Antalya Valisi Hulusi Şahin’in talimatıyla Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü ekipleri dereden numune aldı. Yapılan analizlerde kirliliğin kaynağının bölgedeki bir besi çiftliğinden dereye bırakılan hayvansal atıklar olduğu tespit edildi.
Söz konusu tesise, atık suyun toprağa verilmesinden dolayı 838 bin 122 TL, çevre izni olmadan çalışmaktan dolayı 1 milyon 678 bin 359 TL olmak üzere toplam 2 milyon 516 bin 481 TL idari para cezası uygulandı ve tesisin faaliyetleri sonlandırıldı. Ayrıca tesis için ÇED çalışmasında belirlenecek proje bedelinin yüzde 2'si oranında ek idari para cezası kararı alındı.
Vali Şahin’in değerlendirmesi
Antalya Valisi Hulusi Şahin, yaşanan duyarsızlığa tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: "Birkaç gün önce Manavgat’ta bir besi çiftliği hayvansal atıklarının tamamını nehre bırakıyor, deniz perişan oldu. Hatta o bölgedeki oteller rezervasyon iptalleri yaşadı. Arkadaşlarımız çok ağır cezalarla cezalandırdılar. İlk etapta 2 buçuk milyon liranın üzerinde ceza yazdılar. Konuyu Cumhuriyet Savcılığı’na verdiler. Ben orasında değilim, nasıl oluyor da bu kadar pervasız oluyorsun, nasıl oluyor da bu kadar umursamaz oluyorsun? Bu coğrafya, bu şehir, bu deniz bizim ama sadece bizim de değil, çocuklarımızın. Aynı zamanda mensubu olduğumuz insanlık ailesinin. Bu kadar umursamaz, bu kadar pervasız olamayız. Her ne yapıyorsak çevremize zarar veriyor muyuz, vermiyor muyuz düşünmek zorunda değil miyiz?"
Vali Şahin, COP31’in de etkisiyle inisiyatif için harekete geçildiğini belirterek, Antalya’nın her noktasında denize girilebilmesinin önemli bir değer olduğunu ve kirliliğe karşı hızlı müdahalenin gerekliliğini vurguladı: "Biz Antalya’nın hemen her köşesinde denize girebiliyoruz. Bu müthiş bir şey, müthiş bir başarı. Bununla gurur duyalım. Ama karşı karşıya olduğumuz büyük bir tehlikenin de farkında olalım. Hızla kirleniyoruz."
Sahildeki duruş ve turizme olası etkiler
Uygulanan yaptırımların ardından sahil hattında denizin mavi tonlarına geri dönmeye başlamasıyla birlikte bölgedeki hareketlilik arttı. Yetkililer, benzer vakaların önlenmesi için denetimlerin sürdürüleceğini ve çevresel zararların telafisinin önemini yineliyor.
Olay, yerel ekosistemin korunması ve turizm sektörü açısından erken tespit ile etkin yaptırımın önemine ilişkin somut bir örnek oluşturdu. Alınan idari kararların yanı sıra adli süreçlerin de başlatıldığı bildirildi.
ANTALYA'DA HAYVANSAL ATIKLARININ TAMAMINI DEREYE BOŞALTIP DENİZİ KAHVERENGİYE BÜRÜYEN VE KÖTÜ KOKU SEBEBİYLE REZERVASYON İPTALLERİNE SEBEP OLAN BESİ ÇİFTLİĞİNE CEZA SONRASI DENİZİN RENGİ DEĞİŞMEYE BAŞLADI.