düşük doz immünoterapi sempozyumu:
Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun tarafından duyurulan uluslararası sempozyum, düşük doz immünoterapinin klinik etkinliği ve tedaviye erişim üzerindeki potansiyel etkilerini tartışmak üzere 28 Kasım tarihinde Gazi Üniversitesi NÖROMda gerçekleştirilecek. Etkinlik, Kişiselleştirilmiş Onkoloji Derneği öncülüğünde düzenleniyor ve Türkiye ile Hindistan arasındaki bilimsel iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
program ve katılımcılar:
Sempozyuma Hindistan'dan Tata Memorial Hospital'da görev yapan Prof. Dr. Kumar Prabhash, Prof. Dr. Vanita Noronha ve Doç. Dr. Nandini Menon katılacak. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) temsilcilerinin de yer alacağı toplantıda, düşük doz yaklaşımlarının Türkiye perspektifinde muhtemel bütçe etkileri değerlendirilecek.
ana hedefler ve iş birlikleri:
Prof. Dr. Uğur Coşkun, sempozyumun hedefini şu sözlerle özetledi: 'Hedefimiz etkinlik ve güvenlikten ödün vermeden daha fazla hastaya ulaşabilmek.' Toplantıda düşük doz immünoterapinin farklı yönleri, klinik uygulamadaki yeri ve Türkiye'de yeni klinik araştırmaların başlatılmasına yönelik iş birliklerinin geliştirilmesi ele alınacak.
bilimsel kanıtlar ve belirsizlikler:
Coşkun, Hindistan'da yürütülen çalışmaların bazı kanser türlerinde düşük doz immünoterapiyle anlamlı klinik fayda gösterdiğini ancak bunun henüz standart dozla eşdeğerliğinin kanıtlanmadığını vurguladı. Buna karşın, özellikle tedaviye erişimin sınırlı olduğu durumlar için bu yaklaşımın araştırılmasının önem taşıdığını belirtti.
ekonomik boyut ve sağlık sistemi:
Uzmanlar, düşük doz rejimlerin sağlık ekonomisine potansiyel katkılarını da tartışacak. Coşkun, bazı yaklaşımlarda ilaç maliyetlerinde yüzde 70-90’a varabilen azalma potansiyeli bulunduğunu aktardı ve SGK temsilcileriyle yapılacak görüşmelerde bu tür senaryoların bütçe üzerindeki olası etkilerinin değerlendirileceğini söyledi.
bilimsel sürecin ilerletilmesi:
Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Üner de düşük doz immünoterapinin etkinlik ve güvenliğinin bilimsel çalışmalarla doğrulanması halinde hem erişim hem de bütçe açısından önemli fırsatlar sunabileceğini belirtti. Üner, Hindistan deneyiminin Türkiye koşullarına uyarlanmasının ve SGK ile ortak değerlendirmelerin öncelikli olduğunu vurguladı.
Dr. İmdat Eroğlu ise mevcut literatürü derleyerek hazırladıkları makalenin yayın sürecinde olduğunu ve hedeflerinin bu bilimsel birikimi Türkiye'de çok merkezli klinik araştırmalara dönüştürmek olduğunu söyledi. Bu adımın düşük doz protokollerinin etkinliğini, güvenliğini ve ekonomik etkilerini ortaya koymada anahtar rol oynayacağı ifade edildi.
Sempozyum, düşük doz immünoterapinin hem klinik hem de ekonomik boyutlarını bir arada değerlendirecek platform sağlayarak, yeni araştırma yolları ve sağlık politikası tartışmalarına zemin hazırlamayı amaçlıyor.
(SOLDAN SAĞA) PROF. DR. AYTUĞ ÜNER, DR. İMDAT EROĞLU, PROF. DR. UĞUR COŞKUN