
Almanya’da seçimlerin ardından hükümet beklentileri, bazı tüketicilerdeki kötümserliği azaltmış olsa da tüketici güveni olumsuz seviyelerde kalmaktadır.
Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ile Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü (NIM) tarafından açıklanan veriler, Nisan ayı için Tüketici Güven Endeksi’nin 0,1 puan artarak eksi 24,5 puana yükseldiğini göstermektedir. Şubat ayında bu endeks eksi 24,6 olarak ölçülmüştü.
Beklenti, endeksin 1,7 puan artışla eksi 22,7’ye yükselmesiydi. GfK’nin verilerine göre, Alman tüketicilerin gelir beklentileri ve satın alma isteği iyileşirken, artan belirsizlik nedeniyle tasarruf isteğinin de yüksek olması, tüketici güveninde toparlanmayı engellemektedir.
NIM Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, “Seçimler ve yeni hükümet beklentisi bazı tüketiciler arasındaki kötümserliği azalttı, ancak tasarruf etme isteğinin yeniden artması genel tabloyu olumsuz etkiliyor.” şeklinde değerlendirdi.
Buerkl ayrıca, hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasının ve bu yıl için bir bütçenin erken kabul edilmesinin, tüketicilerin daha fazla harcama yapma isteğini artırabileceğini ifade etti. Tasarruf tutumunun, tüketici belirsizliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Bu arada, eksi seviyede kalması tüketici güveninin, özel tüketimde yıldan yıla bir düşüşü gösterdiği anlamına geliyor. Hükümet kurma görüşmeleri ise devam etmekte. 23 Şubat’ta yapılan federal seçimlerin ardından, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon görüşmeleri yürütmektedir.
CDU/CSU ve SPD'nin ön görüşmelerinde ekonomiyi canlandırmak ve savunma harcamalarını artırmak için anlaşmışlardır. Federal Meclis, altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte “borç freni” uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına onay vermiştir.
Alman ekonomisi ise imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılgan durumda. 2024 yılı için ekonomi, bir önceki yıla göre %0,2 daralma tahmin edilmektedir. 2023 yılında da %0,3 küçülmüştü. Almanya Merkez Bankasının 24 Şubat’ta yayımladığı raporda, kurulacak koalisyon hükümetinin zorlu ekonomik koşullarla karşı karşıya kalacağı öngörülmektedir.