Almanya Başbakanı Scholz, Avrupa’nın Ukrayna Konusundaki Kararlı Duruşunu Vurguladı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'da olası barış için Avrupa'nın net, hızlı ve kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti. Başbakanlığında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna Savaşı konusunda en üst düzeyde diyalog kuracak olmalarını değerlendirdi.
Scholz, Trump'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için Putin ile görüşmelere başlaması sırasında ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in Ukrayna'nın topraklarını bırakmasını önerdiğini hatırlatarak, bu durumun beklenmedik olmadığını belirtti. "Bu gelişmeler ve öneriler, Avrupa'nın net, hızlı ve kararlı duruş sergilemesini gerektiriyor. Bu, herhangi bir gün de değil hemen şimdi," dedi.
Scholz, Trump ve Putin'in doğrudan görüşmesini olumlu değerlendirdiğini belirterek, kendisinin de Putin ile görüşmeler yaptığını söyledi. "Ukrayna'da adil barışın sağlanması ve Avrupa'da barış düzenine geri dönülmesi yönündeki beklentilerimizin iletilmesi önemlidir. Sınırların güç kullanılarak değiştirilmediği bir barış düzeni," ifadelerini kullandı.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ermesi gerektiği konusunda Trump ile aynı fikirde olan Scholz, Ukrayna'nın da barış istediğine dikkat çekti. Ancak, "Rusya'nın zaferinin ya da Ukrayna'nın çöküşünün barış getirmeyeceği açıktır. Aksine bu, Avrupa'da barış ve istikrarı tehlikeye atacaktır," diye ekledi. Ayrıca, önümüzdeki müzakerelerde çıkarların güvenli temsil edilmesi için ortaklarla çalışmanın önemini vurguladı.
Scholz, Ukrayna'nın en güçlü destekçilerinin Avrupa'dan olduğunu savunarak, "Ukraynalılar olmadan Ukrayna hakkında karar alınamaz. Avrupalılar olmadan da Avrupa hakkında karar alınamaz," dedi. Olası barışın kalıcı olması gerektiğinin altını çizen Scholz, barışın Ukrayna'nın egemenliğini güvence altına alması gerektiğini belirtti.
"Dikte edilen bir barışı asla desteklemeyeceğiz. Avrupa ve Amerika'nın güvenliğinin birbirinden ayrılmasına yol açacak herhangi bir çözümü de kabul etmeyeceğiz. Bunun tek faydası Başkan Putin'e olacaktır," diyen Scholz, çözüm önerilerinin Ukrayna'nın savunma yeteneklerini artırmayı içermesi gerektiğini dile getirdi.
Berlin'de bir daha savaş olmaması için gereken Önlemleri alacaklarını belirten Scholz, NATO ittifakının gücüne vurgu yaptı. "Bu güçlü ittifakı sürdürmek istiyoruz. Amerikalıların, biz Avrupalılardan ittifakın gücüne daha fazla katkıda bulunmamızı beklemeleri haklıdır. Güvenlik olmadan geri kalan her şey hiçbir şeydir," şeklinde konuştu.
Scholz ayrıca, Federal Meclis'in Ukrayna'daki savaşın acil bir durum olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Almanya'nın güvenliği için güvenlik yatırımlarının artırılması gerektiğini ifade etti.