Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Acil nakit ihtiyacı olan vatandaş esas şimdi yandı! Kredi çekmek hayal oldu: Faizler bakın kaça çıktı

Merkez Bankası para politikları gereğince TL'nin değer kazanması adına adımlar atmaya devam ediyor. TL'nin işlenmesini sağlamak amacıyla 5 Ocak tarihinde uygulmaya giren kredi faizi geçtiğimiz sene son ayından bu yana artarak yüzde 63,42’ye ulaştı

Yayın Tarihi: 17.01.2024 08:53
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 08:53

Acil nakit ihtiyacı olan vatandaş esas şimdi yandı! Kredi çekmek hayal oldu: Faizler bakın kaça çıktı

Yeni yıl itibari politika faizi artırım kararı bu hafta başı ile etkisini göstermeye başladı. Bankalar tarafından sunulan ihtiyaç kredileri yüzde 7 üzerine çıkarken kimi bankalarda bu oran 7.32 olarak güncellendi. Acil ihtiyacı olan vatandaşın ilk çareyi bulduğu dayanağı krediler olurken artık kredi geri ödemesi de kat be kat arttı. Yapılan hesaplamalarda 10.000 TL kredi kullanan vatandaş, geri ödemesini yaklaşık 3 katı olarak tamamlayacak. İhtiyaç kredisi faizlerinin artışı vatandaşı kredi kartı kullanımına yönlendirirken, bu kapsamda kredi kartı limitine bağlı olarak verilen nakit avans kampanyaları da dikkat çeker oldıu. Özellikle de son zamanlarda bankalar tarafından sunulan yüksek limitli nakit avans kampanyaları tercih ediliyor.

İHTİYAÇ KREDİ FAİZ ORANLARINDA ARTIŞ

Merkez Bankası para politikları gereğince TL'nin değer kazanması adına adımlar atmaya devam ediyor. TL'nin işlenmesini sağlamak amacıyla 5 Ocak tarihinde uygulmaya giren kredi faizi geçtiğimiz sene son ayından bu yana artarak yüzde 63,42’ye ulaştı. Geçtiğimiz hafta başı itibari ile düzenlemeye giden bankalar kredi faizi oranlarını arttırdı.

tl

 Ekonomi Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre kredi faizi oranları değişmeye ve bu değişimin de artma yönünde olduğu belirtildi. yüzde 3,37 ile 7,32 arasında değişen kredi faiz oranları vatandaşın cebini zorlarken, vatandaş ek fırsatlara yönelmeye devam ediyor. Bu oran yıllık baza vurulduğunda ise yüzde 56 ile yüzde 100 arasında bir artış sergilemekte. Öte yandan tüm bu oranların üzerine BSMV ile banka komisyonları ile birlikte sigorta masrafları masrafları da eklenincw geri ödemenin kab be kat arttığı hesaplanıyor.

KREDİ GERİ ÖDEMESİ 3 KATINA ULAŞIYOR

EN yüksek oranda kredi kıllanmak zorunda kalan vatandaş, kullandığı kredinin 36 aylık geri ödemesini yapılan hesaplarda 3 katı olarak ödeyeceği tahmin ediliyor. 3.37 ile 7,32 arasındaki faizlerde 10.000 TL kredi geri ödemesinde 9 bin liraya varan artı hesap çıkıyor.

KREDİ KARTI KULLANIMI ARTIYOR

Kredi kullanımların da yaşanan bu faiz artışı kredi kartına o kadar yüksek oranda yansımadı. Kredi artışı 3.3 olarak hesaplanırken, kredi kartı kullanımı da yüzde 2,1 yükseliş sergiledi. Daha az yükselmesi sebebiyle de kredi kartı kullanımı son günlerde katbekat arttı.