DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.026.942,58 0,21%

Açıkta kalan gıdayı tüketmeyin! İşte bağırsak kurduna yol açan sebepler…

Dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık olan bağırsak kurdu, enfeksiyon ve kirli gıda, su tüketimi ile ortaya çıkmaktadır. Peki, Bağırsak kurdu belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Yayın Tarihi: 17.11.2023 12:00
Güncelleme Tarihi: 17.11.2023 12:00

Açıkta kalan gıdayı tüketmeyin! İşte bağırsak kurduna yol açan sebepler…

Bağırsak kurdu, bağırsaklarda yaşayan bir parazittir, bağırsak kurdu enfeksiyonu ise genellikle kirli ellerle temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyon, kirli gıda veya su tüketimi en yaygın bulaşma türüdür. 

Bağırsak kurdu, birçok farklı türde olabilir. En yaygın bağırsak kurdu türleri şunlardır: Kıl kurdu, tenya, askarit ve trişinelladır. 

Bağırsak kurdu enfeksiyonu, zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, belirtileri fark ederseniz, mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bağırsak kurdu enfeksiyonunun belirtileri, enfeksiyonun türüne ve şiddetine göre değişebilir. Genellikle görülen belirtiler şunlardır:

- Karında ağrı ve kramplar

- İshal

- Kusma

- Anüste kaşıntı

- Kilo kaybı

- Yorgunluk

Bağırsak kurdu enfeksiyonunun tedavisi, enfeksiyonun türüne göre değişir. Genellikle oral yolla alınan antiparaziter ilaçlar ile tedavi edilir. Tedavi, genellikle 2-3 hafta sürer.

Bağırsak kurdu enfeksiyonunu önlemek için; ellerinizi sık sık yıkayın, yemeklerinizi iyi pişirin, meyve ve sebzeleri iyi bir şekilde yıkmaya özen gösterin ve açıkta yiyecek ve içecek tüketmekten kaçının.