ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazzelilerin zorla yerinden edilmesine karşı ifade öneren danışmanı işten çıkardı
Washington Post belgelerine göre bakanlık içinde söylem tartışmaları sürüyor
Washington Post'un ulaştığı belgelere ve ismini paylaşmayan yetkililere dayandırılan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı bir konuşma metnine ABD'nin Gazzelilerin zorla yerinden edilmesine karşı olduğu ifadesinin eklenmesini öneren basın danışmanının talebini reddetti ve danışmanın görevine son verdi.
Haberde adı geçen basın danışmanı Shahed Ghoreishi, ayrıca bir başka konuşma metninde Gazze'de saldırı düzenlediği belirtilen gazetecilerin yakınlarına başsağlığı dileğinin iletilmesini istedi. Yetkililer, Ghoreishi'nin bu ve benzeri önerileri nedeniyle bakanlık içinde hedef gösterilmeye başlandığını aktarıyor.
Bakanlık yetkilileri, Ghoreishi'nin önerilerini reddetmenin yanı sıra birkaç gün sonra gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldığını bildirdi. Konuya ilişkin bilgi sahibi kaynaklar, Ghoreishi'yi sıkça hedef alanlar arasında ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee'nin bakanlık içindeki kıdemli danışmanlarının bulunduğunu belirtti.
Yetkililer, Ghoreishi'nin işten çıkarılmasını, bakanlık personeline İsrail yanlısı söylemlerden kaçınmalarının hoş karşılanmayacağı yönünde bir mesaj olarak yorumladı. Haber, Başkan Donald Trump yönetimi içinde Filistin ve İsrail'e ilişkin siyasi söylemlerin seçimi konusunda ciddi anlaşmazlıklar olduğunu da ortaya koyuyor.
Olay, Dışişleri içerisindeki iletişim ve politika mesajlarının nasıl belirlendiğine dair soru işaretleri yaratırken, haberi yayımlayan kaynaklar ve yetkililer dışındaki ek bilgi veya belge paylaşılmadı.