Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,11%
EURO
34,93 0,17%
ALTIN
2.432,72 0,51%

AB'den, X’e soruşturma

X sosyal medya platformu, Hamas’ın İsrail’e saldırısından sonra yasa dışı ve zararlı içerik yaydığı gerekçesiyle inceleme başlattı.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 00:15
Güncelleme Tarihi: 13.10.2023 00:15

AB'den, X’e soruşturma

AB Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası’na uyumunu incelemek için X’e resmi bilgi talebi gönderdi. X’in kurallara uymaması durumunda ağır yaptırımlar uygulanabilecek.

Avrupa Birliği (AB), Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından X sosyal medya platformunda şiddet içeren ve dezenformasyon yayan içerikler nedeniyle soruşturma başlattı. AB Komisyonu, eski adı Twitter olan X’in, Birlik’in yeni dijital kurallarına uyup uymadığını araştırmak için şirkete resmi bilgi talebi gönderdiğini duyurdu.

Komisyon’un açıklamasına göre, bilgi talebi, terör, şiddet ve nefret söylemi gibi yasa dışı içeriklerin yanı sıra dezenformasyonun da yaygınlaştığına dair iddialar üzerine yapıldı. Komisyon, X’in yasa dışı içerikle ilgili bildirimleri nasıl ele aldığını, risk değerlendirmesi yaparak hangi önlemleri aldığını ve Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) nasıl uyum sağladığını sordu.

AB’nin ağustos ayında yürürlüğe giren DSA, “çok büyük çevrim içi platform” olarak sınıflandırılan X gibi dijital şirketlere çeşitli yükümlülükler getirdi. 

Bu yükümlülükler arasında yasa dışı içeriğin yayılmasını önlemek, dezenformasyonla mücadele etmek ve kullanıcıların haklarını korumak yer alıyor.

AB, DSA kapsamında kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6’sına varan para cezaları kesme yetkisine sahip. Ayrıca, ihlallerin tekrarı halinde söz konusu platformların AB’deki faaliyetlerine son verilebileceği de belirtildi.

X sosyal medya platformu, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail’e saldırısının ardından tartışma yaratmıştı. 

AB Komisyonu, X’te şiddet bulunduran yasa dışı içerik ve dezenformasyon yayıldığını tespit etmiş ve bunların kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk’a 24 saat süre tanımıştı. 

AB, daha sonra benzer bir uyarıyı Meta ve TikTok gibi diğer sosyal medya platformlarına da yapmıştı.